– Jag har provat en massa mediciner och det är ingen som har varit bra. Jag har haft sådana djävulska biverkningar, säger Peter.
Han är i 40-årsåldern och bor i Piteåtrakten. För sex år sedan blev han diagnostiserad med schizofreni och måste sedan dess ta mediciner varje kväll för att lindra symptomen. Större delen av tiden har han använt Trilafon.
Nu provar han nya mediciner som ska ersätta det utgående Trilafon. Men de leder till biverkningar.
– Det värsta är när det känns som om jag blir uppäten av maggots inifrån, hela kroppen bara kryper, säger han.
Dessutom beskriver Peter en väldig trötthet. I vanliga fall kliver han upp vid klockan sju på morgonen, nu sover han till elvatiden.
För tillfället har Peter semester, men tröttheten kan innebära problem när han ska tillbaka till jobbet.
– Vi får se om det blir bättre, man kan vänja sig vid medicinen efter ett tag.
Tar slut i september
Det var i ett nyhetsbrev den 20 juni som Läkemedelsverket skrev att läkemedelsföretaget MSD kommer att avregistrera Trilafon den 30 november i år. Det framgick även att läkemedlet beräknas ta slut på apoteken redan i september.
Orsaken är, enligt MSD, produktionssvårigheter i kombination med sortimentsrationalisering.
Kuriren har försökt att komma i kontakt med MSD utan framgång.
I ett debattsvar på lakartidningen.se skriver Ulf Janzon, avdelningschef för policy och kommunikation på företaget, att ”MSD beklagar den olägenhet som beslutet att avregistrera Trilafon (perfenazin) innebär för patienter och vårdgivare”.
– Man blir ju förbaskad. Det är så många som har använt det, jag känner flera stycken. Så det är inte bara jag som påverkas, säger Peter.
Ekonomiska intressen
Trilafon godkändes 1957 och har således funnits länge på marknaden. Nuförtiden används det främst i de nordiska länderna.
Läkemedlet används bland annat av personer som lider av schizofreni eller bipolär sjukdom. Enligt socialstyrelsen hämtades Trilafon ut av 7.056 patienter i Sverige under 2011.
Per Torell är ordförande i Schizofreniförbundet.
– Konstigt att de lägger ner ett fullt fungerande läkemedel. Jag kan inte tolka det på något annat sätt än att det har att göra med ekonomiska intressen.
Han tycker att det borde ha funnits mer information.
– Det är en patientgrupp som kan vara väldigt känslig för förändringar. Jag hoppas verkligen att de hittar en bra ersättning.'
Fotnot: Peter är ett fingerat namn.