Förra året kom en patient med akut fraktur in för en operation på Sunderby sjukhus. Patienten hade meddelat att hen haft covid-19 för åtta veckor sedan och att hen inte hade några symtom kvar.
En operation kräver dock ett nytt covidtest senast 48 timmar innan – för att vården ska kunna placera patienten i rätt flöde inne på operation och efter operationen – och svaret blev även denna gång positivt.
Enligt den rutin som finns är en person smittfri efter sju dagar och minst två dagar som symtomfri. Trots detta togs beslutet att skjuta upp operationen en vecka och patienten fick istället provisorisk hjälp.
– Vi kan inte skicka hem patienter utan vård, säger Susanna Nilsson, som var vårdchef för berörd avdelning vid tillfället.
Händelsen anmäldes till Arbetsmiljöverket – men inte för att personalen kände sig otrygg. Utan för att de vill ha mer information om hur de på ett säkert sätt ska hantera patienter som genomgått en covid-19-infektion och behöver vård i framtiden.
– Vi kommer att vara i den här situationen fler gånger. Det kommer bli ett problem när vi ska operera bort vårdköer. Vårdhygien behöver utforma övergripande rutiner för detta, som vi sedan kan anpassa till våra olika enheter, säger Susanna Nilsson.
Frågan har lyfts från flera håll till bland annat den regionala krisledningen. Men om detta kan bli ett problem och hur de då ska göra finns det inget svar på i nuläget eftersom de precis fått informationen.
– Det är bra att vi får kännedom om oklarheter så detta är en fråga vi kommer att behöva titta på, skriver Per Berglund, som är divisionschef för länssjukvården vid Region Norrbotten, i ett mejl.
Smittskyddsläkaren Anders Nystedt förklarar att virusrester kan finnas kvar länge i kroppen. De har hittills under coronapandemin sett enstaka fall där de funnits kvar i flera månader.
Att den nämnda patienten skulle varit smittsam anser han som "högst osannolikt".
– Det är inte helt ovanligt att man har positivt prov ganska länge efter att man har haft en infektion. Man är inte smittsam, utan det är rester efter viruset.
Hur ska man göra generellt när liknande situationer uppstår?
– Generellt tycker jag att man kan räkna en sådan här person som icke smittsam, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.