Pär Holmgren arbetade i många år som meteorolog på SVT. Sedan slutet på 90-talet åker han land och rike runt för att föreläsa om klimatförändringarna. Ibland på elmoped upp till Haparanda. Sedan i höstas jobbar han som naturskadespecialist för Länsförsäkringar. Om vi ska bevara vårt fantastiska norrbottniska klimat har vi enligt Pär Holmgren en hel del utmaningar.
– Uppe i fjällvärlden finns det en hel del växter och djur som är helt unika ur ett svenskt perspektiv. Men om klimatförändringarna fortsätter kan de inom kort vara borta. Som exempel har Luleå redan fått samma klimat som Umeå hade under 1900-talet, och om några år är det samma klimat som i Västernorrland. Än så länge är det ganska små förändringar som knappt märks, men så fort ekosystemet börjar rubbas kan det gå väldigt fort.
Vilka är de främsta utmaningarna för länet som du ser det?
– Globalt sitter vi fast med det fossila bränslet. För mig som bor nere i Uppsala är det ju lätt att sitta och säga att folk ska ta cykeln istället för bilen. Det är helt andra avstånd hos er och jag förstår att man måste använda bilen, men i Norrbotten borde det verkligen satsas på biogas. Från skogsindustrin finns det stora möjligheter att använda reservprodukter till alternativa drivmedel.
– Köttkonsumtionen måste minska globalt. I Norrbotten finns det ju fantastiska möjligheter. Om man skippar det importerade köttet och äter ren och älg istället behöver man bara minska sin köttkonsumtion med 30 procent, medan den behöver minskas med 60 procent för stockholmare och göteborgare.
Inför sommaren har Pär Holmgren ett tips till oss alla.
– Den otroligt vackra vildmarken i Norrbotten är så lätt att upptäcka under de ljusa sommarmånaderna. En amatör kan bara ta tåget upp till Abisko och vandra längs Kungsleden.