Palmqvist: "En trevlig ökning, om det skulle bli så"

Kampen om drivmedels- och infrastrukturfrågor kan vara orsaken till lyftet i mätningen. Det tror Eric Palmqvist som inte ger mycket för Acta Publicas granskning om samröre med högerextremism.

Eric Palmqvist är norrbottnisk riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.

Eric Palmqvist är norrbottnisk riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Norrbotten2022-08-29 11:00

Vi når Eric Palmqvist, som Sverigedemokraternas namn på Norrbottensbänken i riksdagen, på telefon på väg söderut i bil. När han informeras om de positiva siffrorna, säger han:

– Jag tror att drivmedels- och infrastrukturfrågan är viktiga i det här sammanhanget. Skenande drivmedelspriser tror jag absolut är bidragande. 

Det här är frågor som väljarna kan förvänta sig att han kommer att arbeta med, om valresultatet blir det förväntade. En infrastruktur i bättre skick än dagens och ett lägre skattestryck mot drivmedel är nyckelfrågor, förklarar Eric Palmqvist. 

Han kommer precis som tidigare även att jobba för regionaliseringar av fastighetsskatter för industrifastigheter och elproduktionsenheter.

Just drivmedelsfrågorna tror han är av yttersta vikt i dag när Norrbotten skriker efter arbetskraft i spåren på de stor industriprojekten.

– Om dom väljer att flytta upp, till exempel en nyexaminerad läkare som vill prova livet här uppe, vill dom ändå ha både tid och råd att hälsa på släkt och vänner i södra Sverige. Upplever man då att infrastrukturen är för komplicerad, för tidsödande, eller att det är för dyrt att köra, då kanske man inte gör det.

Att denna fråga har en direkt koppling till miljö- och klimatkrisen i världen, kommenterar Eric Palmqvist så här:

– Jag har ingenting emot att man moderniserar fordonsflottan men jag tycker att man ska erbjuda ett rimligt alternativ först, i stället för att piska folk blodiga.

Han anser också att ganskningen från researchföretaget Acta Publica, som visar att 214 politiker vilka kandiderar i årets val kan kopplas till högerextremism, ger en skev bild av verkligheten.

– Det är 20 år bakåt i tiden. Vi vet ju om, och det kan man se i vår vitbok; för 20 år sedan var Sverigedemokraterna definitivt ett annat parti med en ganska brokig skara som företrädde oss. Jag vill hoppas och tror att de flesta av de här 200 namnen tillhör den delen som hör till det förflutna. Och de är inte accepterade i dag.

Visar inte den här granskningen att ni inte har "städat" i partiet från den nazistiska kopplingen?

– Nej, nej. Det skriver jag inte under på. Det är väl få partier som har uteslutit så frekvent människor som är ideologiskt avvikande som Sverigedemokraterna. Det finns ingen tolerans för sådant i partiet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!