I Norrbottens län har antalet registrerade patent minskat de senaste tio åren. Santudugt har antalet nyregistrerade flretag kraftigt ökat. Detta tyder på att det finns en svårighet att ta sin idé till business. Därför anordnar Quality Hotel Luleå, Företagarna, EAT och norska NHO under april månad en tävling för att hitta entreprenörer och innovativa lösningar inom mat, hälsa och hållbarhet.
– För oss är hållbarhet en viktig del i vår vardag och vi vill gärna hjälpa till att lyfta fram företag i vår region, säger Eive Stenvall, hotelldirektör på Quality Hotel.
Tävlingen Local EAT Award arrangeras för fjärde året och har visat att det finns många duktiga entreprenörer som förtjänar att lyftas fram.
– Det är inspirerande att se alla kreativa förslag. Men Local EAT Award handlar inte bara om att tänka nytt och stort, utan vinnarna utmärks av att deras förslag även är praktiskt genomförbara, möjliga att skala upp och att det finns potential till lönsamhet. Det är så hållbara uppfinningar och initiativ kan spridas vidare, säger Günther Mårder, vd för Företagarna.
Tävlingen avslutas den 10 maj. En nationell vinnare kommer att uses i Sverige respektive Norge. Dessa vinner deltagande på världens främsta konferens inom mat, hälsa och hållbarhet, EAT Stockholm Food Forum. Dessutom kommer en att koras till huvudvinnare och få ta emot ett pris på 100 000 kronor och ett mentormöte med entreprenören Petter Stordalen.
– Matbranschen är full av ambitiösa själar som ligger otroligt långt framme när det kommer till att tänka miljö och hållbarhet. Vi vill inte att avståndet till Stockholm ska avgöra huruvida de bästa och grönaste lösningarna kommer fram. Just därför har vi Local EAT Award, säger Petter Stordalen, ägare av Nordic Choice Hotels kedja Quality Hotel.