Överklagat bygglov – så länge får du vänta

Bygglov som överklagats av grannar eller andra berörda blir ofta liggande hos Länsstyrelsen i Norrbotten i över tre månader innan ett avgörande kommer. Men i andra delar av landet tar det ett halvår.

Förra året blev byggloven som överklagats till länsstyrelsen liggande i snitt över tre månader i Norrbotten, enligt Boverkets siffror som nyhetsbyrån Siren samlat in.

Förra året blev byggloven som överklagats till länsstyrelsen liggande i snitt över tre månader i Norrbotten, enligt Boverkets siffror som nyhetsbyrån Siren samlat in.

Foto: Anna Fantenberg

Norrbotten2018-08-06 10:31

Det är när en kommuns beslut i ett bygglovsärende överklagas som frågan bollas över till länsstyrelsen. Men där kan den få ligga längre än de tio veckor som är kommunernas tidsfrist. Av 21 län i landet placerade sig Norrbotten, där det i snitt tog 98 dagar till avgörande, som åtta på listan över länsstyrelsernas längsta handläggningstider 2017, enligt statistik från Boverket. Enligt Länsstyrelsen berodde det dock på att ett av nio överklagade ärenden tagit längre tid och påverkade utfallet.

Andra hade det ännu jobbigare att hinna med handläggningen. Förra året tog länsstyrelserna i Kalmar län och Jämtlands län i snitt ett halvår på sig att avgöra överklagade bygglovsärenden.

– Sex månader kan tyckas vara lång tid, men det är så det ser ut i dag, säger Kerstin Hannrup Broad, tillförordnad enhetschef på Boverket till Nyhetsbyrån Siren, som tagit fram statistiken.

Regeringens krav på länsstyrelserna 2017 var att åtminstone 75 procent av alla överklagade bygglovsärenden skulle vara avgjorda inom 105 dagar, det vill säga 15 veckor.

– Jag vet att målsättningen sänktes något till 2017, men det var ändå något färre länsstyrelser som klarade målen, säger Kerstin Hannrup Broad.

De senaste årens högkonjunktur kan spela roll för väntetiderna, enligt Kerstin Hannrup Broad. Det byggs mer, vilket innebär fler bygglovsärenden, samtidigt som det blir svårare att rekrytera och behålla personal.

– Många passar på att byta jobb när det är högkonjunktur, säger Kerstin Hannrup Broad.

Snabbast var handläggningen hos länsstyrelsen i Uppsala, där ett avgörande dröjde i snitt 37 dagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om