Oro för uteblivna satsningar – kan hota miljardprojekt

Trafikverket larmar om att mer pengar behövs till underhåll – och att mindre blir över till nysatsningar. Nu varnar Linda Nilsson, vd för Norrbottens handelskammare, för att norra Sverige kan gå miste om andra investeringar.

Hos Handelskammaren finns en oro för effekterna på näringslivet om utlovade infrastrukturinvesterinar inte blir verklighet.

Hos Handelskammaren finns en oro för effekterna på näringslivet om utlovade infrastrukturinvesterinar inte blir verklighet.

Foto: Håkan Zerpe

Norrbotten2021-01-15 19:30

Den 29 januari är remisstiden ute för inriktningsunderlaget från Trafikverket. Det är ett underlag som ska vara en vägledning för prioriteringar av möjliga åtgärder i transportinfrastrukturen för en kommande infrastrukturproposition som mynnar ut i den nya nationella transportplanen för 2022–2033.

Innehållet i inriktningsunderlaget har fått Norrbottens handelskammare att reagera.

– De tar inte hänsyn till de pågående och kommande investeringarna i Norrbotten. Före LKAB:s information den 23 november så var vi i Norrbotten uppe i pågående och kommande investeringar på 300 miljarder kronor. Med LKAB:s besked om en investering på 400 miljarder kronor så är vi uppe i sammanlagt 700 miljarder kronor, säger Linda Nilsson. 

Hon reagerar bland annat på att företagsinvesteringarna inte räknas in i infrastrukturplaneringen då bostadsbyggandet gör det. 

– För investeringarna i länet är infrastrukturen central. Bara LKAB:s investering kommer att ge 3 000 nya jobb per år i 20 år. Vi måste ta hit folk och hur ska de resa hit.

En aktuell fråga är Norrbotniabanan där det inte finns ett regeringsbeslut på sträckan Skellefteå–Luleå. Det gör att Trafikverket inte kan projektera sträckan. 

– Det går för sakta helt enkelt. Vi anser att hela Norrbotniabanan ska byggas under planperioden fram till 2030 och inte 2034. Vi har inte dubbelspår på Malmbanan utan bara enkelspår. Nu saknas 27 mil järnväg. Utan hållbara infrastrukturinvesteringar så når inte investeringarna på 700 miljarder kronor sin fulla potential utifrån produktivitet, hållbarhet och konkurrenskraft. Om vi ska vara konkurrenskraftiga om 20 år måste det till investeringar i infrastrukturen.

Ett steg framåt kom under torsdagen då länsstyrelsen i Västerbotten tillstyrkte järnvägsplanen mellan Ytterbyn och Grandbodarna i Skellefteå kommun.

Trafikverket uppger att järnvägen tidigare har stått i fokus, men enligt deras analyser försämras vägarna och mer resurser måste läggas på att reparera dem. Det gör att en mindre andel av pengarna kan gå till att bygga ny järnväg.

– De måste titta på alternativa finansieringar för då kommer mycket pengar loss för det underhållsbehov som finns, men man kan inte köra på rälsen tills den är nednött. Man måste investera i ny järnväg, säger Linda Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!