Oro efter Nordströms avhopp: "Industriboomen riskerar tappa fart"

Niklas Nordströms plötsliga avhopp som regeringens industrisamordnare skapar oro hos både Norrbottens handelskammare och Luleås kommunalråd.

"Det var fel i tiden", skriver Niklas Nordström själv på Facebook om bakgrunden till sitt avhopp som regeringens samordnare för den gröna industriomställningen.

"Det var fel i tiden", skriver Niklas Nordström själv på Facebook om bakgrunden till sitt avhopp som regeringens samordnare för den gröna industriomställningen.

Foto: Lars-Göran Norlin

Norrbotten2024-07-05 11:45

Nyheten i korthet

  • Niklas Nordström (S), tidigare kommunalråd i Luleå, har valt att inte tillträda rollen som industrisamordnare för den gröna industriella omställningen i Norrbotten, vilket han meddelade på Facebook.
  • Linda Nilsson, VD för Norrbottens handelskammare, anser att det är "mycket olyckligt" och att regeringen nu måste skyndsamt tillsätta tjänsten på nytt för att inte tappa fart i den gröna omställningen.
  • Niklas Nordström har tidigare varit styrelseordförande i det konkursade teknikbolaget Bellpal och det konkursade assistansbolaget Curira, vilket kan ha påverkat hans beslut att avböja tjänsten.

Bara några veckor har gått sedan regeringen utsåg Luleås förre kommunalråd Niklas Nordström (S) till industrisamordnare tillsammans med Kristina Alvendal (M), tidigare borgarråd i Stockholm.   

Tanken var att de två tillsammans skulle leda ett grönt accelerationskontor i form av en myndighet för att underlätta för industrin och accelerera hela den gröna industriella omställningen, inte minst i Norrbotten. 

Industrisamordnarna skulle tillträda sina tjänster den 12 augusti men under gårdagen meddelade Niklas Nordström själv på Facebook att han kliver av uppdraget. 

“Efter att ha funderat ett varv till har jag idag meddelat Näringsdepartementet att jag inte har för avsikt att tillträda rollen som industrisamordnare och har formellt begärt att få bli entledigad. Det var fel i tiden kort sagt", skrev han.

undefined
"Det var fel i tiden", skriver Niklas Nordström själv på Facebook om bakgrunden till sitt avhopp som regeringens samordnare för den gröna industriomställningen.

Linda Nilsson, verkställande direktör för Norrbottens handelskammare, befinner sig på semester och hade ännu inte tagit del av nyheten när Norrbottens-Kuriren når henne under fredag förmiddag.

– Mycket olyckligt. Nu måste regeringen skyndsamt tillsätta den tjänsten på nytt så att vi inte tappar fart kring allt som händer i norra Sverige. 

Som vd för handelskammaren välkomnade Nilsson tillsättningen av Niklas Nordström, med hans bakgrund i Norrbotten.

– Han har ett väldigt gediget nätverk häruppe. Samtidigt visar regeringen ingen närvaro här i övrigt, det finns ju inte ens en minister från norra Sverige, så utifrån det kändes det jätteviktigt med en samordnare som kan representera oss. 

Hon menar också att Peter Larsson, den förre samordnaren för industriboomen, gjorde ett bra jobb men ändå otillräckligt.

– Han jobbade bara 40 procent. Nu vill det till att regeringen tillsätter en ny samordnare på 100 procent med en stab som kan jobba och få saker gjort.

undefined
"Nu vill det till att regeringen tillsätter en ny samordnare på 100 procent med en stab som kan jobba och få saker gjort", säger Linda Nilsson, vd för Norrbottens handelskammare.

Det räcker inte med Kristina Alvendal?

– Nej, det krävs minst två samordnare för detta. Och det är verkligen ingen nackdel om den nya samordnare känner till norra Sverige – Norrbotten mer specifikt – och har kontakter både här och i maktens korridorer i Stockholm och Bryssel.

Vilka är riskerna om det blir en utdragen process att hitta Niklas Nordströms ersättare?

– Hela den gröna omställningen och det som sker i Norrbotten tappar fart. Vi bygger redan – titta bara på alla enorma investeringar i Boden nu – samtidigt som många i södra Sverige bara tror att vi ”planerar” för detta. 

I övrigt vill hon inte spekulera kring varför Nordström plötsligt tackade nej till uppdraget.

–Han har väl gjort sin bedömning, säger Linda Nilsson, Norrbottens handelskammare.

undefined
"Niklas hade tillfört kunskap om Luleå och Norrbotten som hade underlättat arbetet och nu får vi se hur regeringen tänker säkerställa de erfarenheterna", säger Carina Sammeli (S), kommunstyrelsens ordförande i Luleå.

Luleås kommunalråd Carina Sammeli (S) är inne på samma linje som Linda Nilsson och utgår från att regeringen snabbt hittar en ersättare för Niklas Nordström som ny industrisamordnare.

– Arbetet behöver komma igång. Niklas hade tillfört kunskap om Luleå och Norrbotten som hade underlättat arbetet och nu får vi se hur regeringen tänker säkerställa de erfarenheterna in i arbetet, skriver Carina Sammeli (S) till Norrbottens-Kuriren. 

undefined
Claes Nordmark (S), kommunalråd i Boden.

Claes Nordmark (S), ordförande för Norrbottens kommuner och kommunalråd i Boden kommenterar nyheten så här:

– Som jag har förstått det på Niklas var det inte rätt tid i livet att ta detta uppdrag. Och det är såklart tråkigt att Niklas blev tvungen att tacka nej eftersom han är oerhört kompetent och var som klippt och skuren för uppdraget.

Noterbart är att bland andra Affärsvärlden de senaste veckorna har rapporterat om Niklas Nordströms roll som styrelseordförande i det kapsejsade teknikbolaget Bellpal, liksom hans ordförandeskap i det konkursade assistansbolaget Curira som har dragits inför rätten efter olagliga värdeöverföringar på totalt närmare 16 miljoner kronor.

Tidningen kunde också i veckan avslöja att Niklas Nordström själv riskerar att bli återbetalningsskyldig mångmiljonbelopp. 

undefined
"Jag respekterar hans beslut att stiga av och önskar honom lycka till med andra uppdrag", skriver energi- och näringsminister Ebba Busch som en kommentar efter beskedet att Niklas Nordström kliver av uppdraget. till att har en mycket viktig roll i det gränsland mellan det gamla och det nya läget i energi- och elektricitetspolitiken. Hon är omgiven mycket bra näringslivsfolk; inte minst i de tre stora statliga energibolagen. Viktigt att näringen och staten krokar arm och stakar ut Sveriges väg framåt.

Vi har sökt ansvariga energi- och näringsminister samt vice statsminister Ebba Busch (KD) som lämnar en skriftlig kommentar angående avhoppet: 

– Niklas valdes till uppdraget utifrån hans långa erfarenhet inom politiken och djupa förståelse för hur samarbete mellan myndigheter, näringslivet och andra aktörer bidrar till investeringar och tillväxt. Jag respekterar hans beslut att stiga av och önskar honom lycka till med andra uppdrag. Accelerationskontoret fortsätter sitt viktiga arbete med att öka takten i industrins omställning och regeringen kommer att återkomma kring hur kommitténs arbete kan stärkas ytterligare, uppger minister Ebba Busch.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!