Ordföranden om sparkravet: "Kommer inte att gå"

En omöjlig ekvation att lösa. Så beskriver Anders Öberg (S), ordförande i Regionala kollektivtrafikmyndigheten (RKM), sparkravet på kollektivtrafiken "Det kommer inte att gå", säger han.

"Jag ser itne hur vi ska kunna göra dessa besparingar nu", säger Anders Öberg (S) ordförande för RKM.

"Jag ser itne hur vi ska kunna göra dessa besparingar nu", säger Anders Öberg (S) ordförande för RKM.

Foto: Maria Johansson

Norrbotten2020-10-25 08:00

Kollektivtrafiken i Norrbotten ska spara 30 miljoner kronor till 2021, men det tror Anders Öberg inte är möjligt.

Regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) säger att han har full respekt för den ståndpunkten, men riktar också kritik mot S.

– Samtidigt röstade Anders Öberg och nästan hela S mot RKM:s eget förslag på senaste direktionen. Det fanns ett förslag på tre linjer som tyckte man kunde dra in, men det gick man emot, säger han.

Det är regionen som har betalningsansvar för stomlinjer, de linjer som korsar kommungränserna. De lokala linjerna har kommunerna själva betalningsansvar för.

– Ibland blir besluten kommunalt präglade. Det här var linjer som korsar kommungränserna som regionen hade kunnat ta kostnaden för. Det kanske de röstande inte tänkte på. Jag tycker det är väldigt konstigt om man presenterar förslag som man inte godkänner. Det skapar ett bekymmer framöver, säger Backgård.

RKM har uppdraget att se till vilka linjer som ska trafikeras och ge tillstånd, Länstrafiken är dotterbolaget vars underskott 2019 uppgick till 27 miljoner kronor. Regionen vill dessutom spara in 10 miljoner på kollektivtrafiken. 

Något Anders Öberg säger går, men att det kommer ta tid och kräver ett långsiktigt arbete.

Två linjer har dragits in, linje 15 mellan Råneå och Sunderby sjukhus samt linje 241 Älvsbyn–Brännberg–Boden som stängs i juni 2021. Nästa som kan försvinna är snabblinjen 97:an mellan Boden och Luleå, enligt Öberg. Men dessa besparingar räcker inte.

– Vi behöver tid för att göra ett ordentligt omtag. Visst kan vi spara dessa pengar, men vi måste få tid att arbeta med det.

Anders Öberg säger att myndigheten bland annat måste titta långsiktigt på hur kollektivtrafikkartan ska se ut, vilka linjer och tidtabeller som fungerar och vilken samordning som behövs mellan tåg och bussar.

– Det finns ett antal saker som man måste fundera på. I det långa loppet vill vi ju att människor ska använda kollektivtrafiken. Det handlar också om miljöeffekter och hållbart resande.

– Vi skulle behöva två–tre år för det här. Många av de besparingar som görs, som uppsägning av personal, ser vi inte effekten av förrän om ett år. Det finns många fönster, upphandlingar ska göras om och då kan man skruva i systemet. Regionen vill att vi ska minska nu, det går inte, säger Anders Öberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!