Ökande kostnader pressar bostadspriserna neråt

Stigande räntor och inflation kan tvinga många bostadsrättsföreningar att höja sina månadsavgifter. Det här slår igenom med sjunkande värden och sjunkande bostadspriser.

Jonas Nilsson, mäklare på Jonas Nilsson Fastighetsförmedling.

Jonas Nilsson, mäklare på Jonas Nilsson Fastighetsförmedling.

Foto: Jonas Nilsson Fastighetsförmedling

Norrbotten2022-08-31 09:00

Den senaste tidens dramatiska förändringar med stigande räntor och inflation hotar att slå igenom hos både bostadsrättsföreningar och bostadsrättsägare.  

"Som följd kommer en majoritet av landets bostadsrättsföreningar att behöva höja sina avgifter, något som skapar en dubbel räntesmäll för bostadsrättshavare som även drabbas genom de privata lånen. Men trots eventuellt motstånd måste styrelser våga ta rätt beslut om avgifterna", menar Markus Pålsson, Affärsområdeschef Ekonomisk förvaltning på SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum AB.  

Under det senaste kvartalet sjönk priserna på bostadsrätter i Sverige med 7,6 procent, enligt statistik från Svensk mäklarstatistik. Tittar man på Norrbotten, där priserna sjönk med 2,8 procent så ser man priserna sjönk i både Luleå, – 6,7 procent och Boden, – 2,2 procent. I Kiruna däremot steg priserna med 4,1 procent.  

– I Kiruna har bostadsrätterna visat på en urstark marknad den senaste tiden. Det beror på att samhällsflytten har börjat accelerera. Det underliggande problemet är att det kommer att rivas mer bostäder än det kommer att byggas nya. Det har marknaden börjat upptäcka och då blir det ett väldigt tryck på det som är ute. Sedan är det i Kiruna en bra realekonomi med en hög lönenivå, vilket gör att marknaden blir mindre priskänslig, säger Jonas Nilsson, som har fastighetsförmedling i både Luleå och Kiruna.  

I Luleå visade försäljningen på bostadsrätter på –6,7 procent. 

– I mäklarstatistiken ser vi en viss inbromsning. När jag pratar kollegor i Stockholm så säger de att det bromsat in betydligt mer. De senaste veckorna har det där börjat rulla på igen. Här har det rullat på hela tiden. Under sommaren är det säsongsmässigt lite sjunkande här så jag tycker inte man ska dra för stora slutsatser, men ett trendbrott är det, säger Erik Wallström, fastighetsmäklare och franchisetagare för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Norrbotten.  

Vad utmärker Boden då priserna där sjunker med 2,2 procent?

– Utgångspriserna för bostadsrätter är lägre jämfört med Luleå och då blir den procentuella ökningen större. Många flyttar till Boden då man får så mycket mer bostad för samma pengar jämfört med Luleå och det tar inte lång tid att köra till Luleå, säger Jonas Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!