Bergmästaren slutar omedelbart: "Oenighet om framtiden"

Åsa Persson lämnar omedelbart arbetet som bergmästare i Luleå. Orsaken är oenighet med generaldirektören om framtiden.

Först avgick länsrådet Johan Antti – nu slutar även bergmästaren Åsa Persson. "Jag lämnar jobbet för att jag och SGU:s generaldirektör Anneli Wirtén har olika uppfattningar om hur  Bergsstatens verksamheten ska drivas framöver", säger Åsa Persson.

Först avgick länsrådet Johan Antti – nu slutar även bergmästaren Åsa Persson. "Jag lämnar jobbet för att jag och SGU:s generaldirektör Anneli Wirtén har olika uppfattningar om hur Bergsstatens verksamheten ska drivas framöver", säger Åsa Persson.

Foto: Arkiv

Norrbotten2022-06-30 19:00

Åsa Persson har varit bergmästare vid Bergsstaten i Luleå i tolv år. Hon är dessutom den första kvinnliga bergmästaren i Bergsstatens nästan 400-åriga historia. Hon efterträds nu av Helena Kjellsson som tillförordnad chef, till en ny ordinarie chef har utsetts.

– Jag lämnar för att jag och SGU:s generaldirektör Anneli Wirtén har olika uppfattningar om hur verksamheten ska drivas framöver, säger Åsa Persson till Norr Media.

Bergsstaten är sedan 2010 en del av SGU (Sveriges geologiska undersökning)

Vad är ni konkret oeniga om?

– Det handlar om verksamhetens upplägg och hur vi ska arbeta framöver. Det är svårt att säga något helt konkret.

Du lämnar med mycket kort varsel. Är detta något som kommit plötsligt?

– Vi har pratat om framtiden en tid, och det resulterade nu i att jag lämnar. Jag har ändå haft arbetet i tolv år. Det är dessutom bra för verksamheten att Bergsstaten nu får en mycket bra ersättare som tillförordnad bergmästare.

Har du fått sparken eller slutar du av egen vilja?

– Vi har en överenskommelse om att jag ska sluta.

Har det att göra med att regeringen nu kräver snabbare tillståndsprocesser?

– Inte direkt. Jag är helt med på att tillståndsståndsprocesserna behöver bli snabbare. Men då behövs också mer personal.

Vad ska du göra nu?

– Först en långsemester som jag inte haft på tolv år. Sedan hoppas jag hitta något nytt i Kiruna där jag bor, och slippa veckopendla till Luleå som, jag gjort i tolv år, säger Åsa Persson.

Inte heller SGU:s generaldirektör Anneli Wirtén kan mer konkret säga vad oenighet med Åsa Persson handlar om.

– Det handlar om olika arbetssätt, rutiner och synen på hur man ska driva verksamheten. Det handlar om övergripande frågor hur man leder verksamheten, säger Anneli Wirtén.

Har det att göra med att regeringen nu vill förkorta tillståndsprocesserna?

– Det är en separat fråga och vår inriktning är att processerna ska bli snabbare, säger hon.

Slutar Åsa Persson frivilligt eller har du gett henne sparken?

– Vi har en överenskommelse om att Åsa ska sluta, säger Anneli Wirtén.

Kommer hon att erbjudas något annat arbete inom Bergsstaten eller SGU?

– Nej, hon lämnar oss helt.

Åsa Persson är den andre högt uppsatte chefspersonen i Norrbotten som på kort tid slutar, och som har med tillståndsprocesserna att göra. 

I oktober i fjol fick länsstyrelsen i Norrbotten veta att Johan Antti inte får förlängt förordnande efter 13 år som länsråd, trots att landshövding Lotta Finstorp ville ha honom kvar. Det är regeringen som utser länsråd. 

Johan Antti har själv inte fått någon motivering varför han inte fick förlängt förordnade. 

Både Åsa Persson och Johan Antti har varit inblandade i tillståndsprövningen för den planerade gruvbrytningen i Kallak utanför Jokkmokk. 

Länsstyrelsen sade nej till gruvbrytningen medan Bergsstaten skickade frågan vidare till regeringen.

– Det är frustrerande för alla att olika myndigheter tvistar med varandra, sade Åsa Persson i en intervju i Norr Media den 30 juni 2017.

Åsa Persson tillträde som bergmästare i Bergsstaten den 1 juli 2010. 

Bergstaten var fram till 2009 en egen myndighet, men är nu en del av SGU. Det är en statlig myndighet för frågor som rör berg, jord och vatten. Bergsstaten har till uppgift att handlägga ärenden som rör prospektering och utvinning av mineral. 

Bergsstaten grundad 1637

Bergsstaten har sitt ursprung i en myndighet som bildades av Axel Oxenstierna och drottning Kristinas förmyndarregering den 14 februari 1637.  Då var stormakten Sveriges ekonomi usel och landet i starkt behov av pengar. 

Myndigheten, som hette Bergskollegium åren 1637–1875, skulle hantera frågor om utvinning av metaller. Bergskollegium ersattes av myndigheten Bergsstaten år 1875.

Bergsstaten upphörde att vara en egen myndighet den 1 januari 2009, då den blev en del av SGU.

Källa: Norr Media

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!