Nystedts utspel får stöd av toppolitiker

Politiker från flera partier på riksdagens Norrbottensbänk tror att böter kan behövas för att avskräcka personer som struntar i restriktioner och allmänna råd.

Linda Modig (C) tycker att pandemin avslöjat brister i smittskyddslagen och att det finns anledning att även se över om reglerna behöver förenas med straff som till exempel böter.

Linda Modig (C) tycker att pandemin avslöjat brister i smittskyddslagen och att det finns anledning att även se över om reglerna behöver förenas med straff som till exempel böter.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Norrbotten2021-06-04 06:00

Riksdagsledamoten Mattias Karlsson (M) tycker att följsamheten varit för dålig och att det är uppenbart att lagstiftningen behöver ses över.

– Vi måste komma ihåg att Folkhälsomyndighetens rekommendationer är skarpa och bygger på samlad nationell och internationell expertkunskap. Politiken måste nu göra en total översyn av samtliga råd och rekommendationer i syfte att i stället formulera skarpa regler med sanktionsmöjlighet för den som bryter mot kravet, exempelvis böter, säger han.

Linda Modig (C) är inne på samma linje.

– Pandemin har visat att den svenska smittskyddslagen har stora brister. Centerpartiet har redan tidigare krävt en översyn av den och då bör även frågan om bestämmelserna behöver förenas med straffsanktioner som böter ingå.

Sverigedemokraternas Eric Palmqvist är kritisk och kallar vissa regler både ologiska och inkonsekventa. Han tror att det haft betydelse för att respekten för rekommendationer och regler urholkats.

– Att man kan trängas i fulla tunnelbanor och flygplan samtidigt som man inte har fått vara fler än åtta personer i Luleå domkyrka på en begravning eller vigsel till exempel.

Lagstiftning vars brott inte leder till någon påföljd är urvattnat, anser Eric Palmqvist.

– Lag skall kunna beivras med en påföljd för att markera dess skärpa. En rekommendation, vilket man i mångt och mycket nöjt sig med att kommunicera i Sverige, är något man kan rycka på axlarna åt om man nu vill det.

Socialdemokraternas riksdagsgrupp är mer försiktiga. Gruppledaren Fredrik Lundh Sammeli ser dock att det kan finnas skäl att se över lagstiftningen när ett antal pågående fall, där personer som testat positivt för covid-19 utsatt andra för fara, prövats i rätten.

– Våra myndigheters råd och rekommendationer är skarpa och bindande, inget man kan strunta i att följa. Det finns ett stort ansvar för var och en av oss att leva efter dessa och det finns skäl efter pandemin att se hur folk uppfattat dessa råd och rekommendationer för att se vad som kan förbättras inför framtida kriser, säger han.

Vänsterpartisten Birger Lahti är också osäker på om straff är rätt väg att gå.

– Om det visar sig att Norges låga smittspridning är konsekvenser av hårda straff när det gäller brott mot smittskyddsregler, då är jag villig att allvarligt överväga mer konsekvenser om man bryter mot reglerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!