Nystedt om coviddödstalen: "Vi hade snett fokus"

Nästan dubbelt så många coronafall och drygt tredubbelt antal dödsfall. Smittskyddsläkare Anders Nystedt reder ut skillnaderna mellan Norrbottens grannlän och vad som kunde gjorts bättre.

Smittskyddsläkare Anders Nystedt ger sin förklaring till varför grannlänens statistik skiljer sig som den gör.

Smittskyddsläkare Anders Nystedt ger sin förklaring till varför grannlänens statistik skiljer sig som den gör.

Foto: Montage

Norrbotten2020-09-20 18:04

Vid en jämförelse av coronastatistik märks en del skillnader från län till län där Västerbotten sticker ut i form av få sjukdomsfall (0,33 procent) och få dödsfall (0,01 procent) sett till invånare. Norrbottens grannlän är därmed Sverigebäst i båda kategorierna, vilket uppmärksammats av Anders Johansson som är överläkare vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Han har skrivit en debattartikel hos Läkartidningen att detta inte är en slump och lyfter orsaker som bidragit till siffrorna. Region Norrbottens smittskyddsläkare Anders Nystedt håller med sin läkarkollega om att kvaliteten på vårdhygienen spelar en stor roll.

– Det är möjligt att man inte var riktigt på tårna med vårdhygieniska åtgärder här när allt började. Han går in på smittspårning men de hade kanske lite bättre möjligheter att provta för de har ett labb uppsatt, säger Nystedt och fortsätter:

– Nu fick vi det under juni och vi har goda möjligheter att smittspåra, vilket vi inte kunde innan. Sedan fanns det inte pinnar att sticka i näsan på folk så vi var ganska bakbundna med smittspårningsåtgärder. Så det var också en brist vi inte har längre.

En tredje punkt som Johansson lyfter utöver smittspårningen och vårdhygienen är att personal inte skickats tillbaka till äldreboenden och vårdavdelningar i smittsamt skede. Detta var något även Norrbotten gjort, enligt Nystedt.

De två länen har en relativt jämnstor folkmängd men det är nästan dubbelt så många bekräftade fall av covid-19 i Norrbotten som haft 91 dödsfall till följd av sjukdomen medan Västerbotten haft 31.

– Det finns flera orsaker till att det framförallt tidigt var fler dödsfall i Norrbotten. Det var ganska tydligt i april kring vecka 14–15 när vi hade en kraftig överdödlighet i Norrbotten som det inte var i Västerbotten. Vi fick in smittan i flera äldreboenden och när man fick ordning på vårdhygienen gick överdödligheten ner i Norrbotten och vi hamnade på ganska normala kurvor.

Finns det fler orsaker till skillnaderna?

– Tittar man på överdödligheten i Västerbotten är den ju extremt låg jämfört med resten av landet. Att Norrbotten fick så väldigt många fall beror på utbrottet i Gällivare och sedan blev det ytterligare spridning till resten av länet. Det var Sveriges största utbrott bortsett från Stockholm och Södermanland. Så det är Gällivarespridningen som har ”förstört” vår statistik.

Annars menar Nystedt att regionerna jobbat på ett liknande sätt men att Västerbottens vårdhygieniska kompetensen troligen varit vassare.

– Här har det inte funnits något riktigt avtal mellan den kommunala vården och regionens vårdhygien. Kommunerna har haft viss tillgång till vårdhygienisk kompetens men det finns inget formaliserat samarbete och det är en brist. Man har det i Västerbotten och jag tror man har varit bättre rustade kring vårdhygien i äldreomsorgen. 

Sett till Norrbottens kommuner är det främst Gällivare och Kiruna som sticker ut med över 600 respektive 250 fall. 40 av länets 91 dödsfall inträffade dessutom i dessa två kommuner.

– Det funkade inte bra nog från början utan det tog ett tag innan man kunde skydda sina gamla. Sedan var det nog mycket slumpen att det råkade bli Kiruna som fick en stor spridning. Fast vi vet egentligen inte och det är det som är så irriterande kring hur många ute i samhället som var sjuka eftersom vi inte kunde provta alla.

Är det saker du tycker borde ha gjorts annorlunda?

– Det har med äldreomsorgen att göra och vi var väldigt fokuserade på att rodda den regionala vården med skyddsutrustning för att skydda personal och patienter så vi kunde undvika smittspridning. Jag tror vi skulle lagt ännu större kraft på att försöka mobilisera skydd för patienter i äldreomsorgen. Det är patienter och inte personal som dött så nog hade vi lite snett fokus. Det sa jag redan i mars att det enda man kan vara riktigt säker på är att vi kommer göra fel. 

Nystedt vill även poängtera att överdödligheten i covid-19 kan jämföras med en ordentlig influensa som dyker upp regelbundet.

– Det stör mig lite att man inte är så upprörd att gamla människor på särskilda boenden dör av influensa och det tycker man är helt normalt. Influensan är nästan lika farlig som covid för gamla. Man får inte luta sig tillbaka och tänka att det är lugnt för det är lätt att det blir på nytt som i Gällivare eftersom det kan bli en ny spridning. 

Coronaviruset i Norrland

Norrbotten (250 000 invånare)

1 701 sjukdomsfall (0,68 % av invånarna), 91 dödsfall (0,04 %)

Västerbotten (270 000)

909 sjukdomsfall (0,33 % av invånarna), 31 dödsfall (0,01)

Västernorrland (245 000)

1 885 sjukdomsfall (0,77 % av invånarna), 136 dödsfall (0,06)

Jämtland (130 000)

1 222 sjukdomsfall (0,93 % av invånarna), 64 dödsfall (0,05)

Sverige (10 352 000)

88 278 sjukdomsfall (0,85 % av invånarna), 5 877 dödsfall (0,06 %)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!