– I första hand gäller det branscher där man ofta kommer i kontakt med människor. Vi driver flera olika projekt där vi undersöker om arbetsgivare har bedömt smittrisken på arbetsplatser, säger Nadja Lukin, sektionschef för Arbetsmiljöverket i Norrbotten.
Arbetsmiljöverket har själv identifierat och valt branscher utifrån de rapporter som Folkhälsomyndigheten tagit fram. Det gäller branscher som skolor, hämtmatsleverantörer, restauranger, fastighetsbranschen och större byggprojekt där det finns ett flertal underentreprenörer.
Det är fyra viktiga saker man bör tänka på menar Nadja Lukin:
– Man bör se över arbetsmoment som innebär en smittrisk. Om man har anställda som tillhör riskgrupp. I fall man har dokumenterat och kommunicerat åtgärder och i fall man följer upp och kollar så att åtgärderna håller.
Arbetsgivare som brister i sin riskbedömning får krav på förändring. Genomför de inte åtgärder så beläggs arbetsgivaren med vite.
– Ett råd är att genomföra riskbedömningen med personal och i samverkan med ett skyddsombud.
Smittskyddsläkaren Anders Nystedt uppmuntrar initiativet men ifrågasätter om Arbetsmiljöverket har personal som krävs för att göra en skillnad.
– Det är ju vara en bra signal men jag undrar om det gör skillnad. Det känns som ett slag i luften.
Han tycker däremot att det är bra att man inspekterar vissa branscher.
– Byggföretag och skolor är drabbade arbetsplatser. På skolorna tror jag att man har bra koll på riskerna, problemet är väl mest att riktlinjerna inte följs. Jag hoppas att skyddsombud på arbetsplatserna hjälper till att identifiera vart på ”firman” som man kan hitta risk för smittspridning.
Nystedt har även svårt att förstå varför arbetsgivare ska anmäla om en arbetstagare exponerats för smitta.
– Det måste innebära att man får in tiotusentals rapporter från arbetsgivare där det står exakt samma sak, alltså att en insjuknad medarbetare kom till jobbet och fjorton rapporter för alla som exponerats för denne. Det blir mycket arbete för dom som skriver anmälningarna.
Arbetsmiljöverket tar kritiken med ro.
– Vi har ett tillsynsansvar men det är arbetsgivaren som behöver säkerställa att man följer gällande lagstiftning, säger Nadja Lukin.