"Fått många och svåra biverkningar av tidigare vaccin så törs ej" Kan man vaccinera sig som allergiker?
Anders Nystedt:
"Ja det kan man. Men det behöver ibland göras en bedömning före vaccination hos de som tidigare haft allvarliga eller svåra allergiska reaktioner som krävt sjukhusvård. Detsamma gäller för de som är multiallegriska, alltså allergiska mot flera olika saker. Och framför allt de som reagerat mot vaccin eller läkemedel tidigare. Dessa bör fråga sin doktor innan."
I dessa fall finns några alternativ, enligt Nystedt:
1. Välja rätt vaccin – vi får ju flera olika sorter. Olika allergiprofil på dessa (om än alla verkar ha väldigt liten risk för att utlösa allergiska reaktioner).
2. Och vid behov – vaccinera på sjukhus hos de (väldigt få) som haft svår allergisk reaktion/är multiallergiska.
"Vid vaccinationer finns alltid en allergiberedskap. Om man skulle reagera allergiskt så kan man ju behandla det precis som man behandlar allergi mot andra saker, bistick, pollen, penicillin – vad du vill – det går fint. Men alltså – risken finns, men är mycket liten för allergisk reaktion mot dessa vacciner. Risken för komplikation i samband med covid-19 är väldigt mycket större.
"Jag har redan haft covid" Ska man vaccinera sig om man haft covid-19?
Anders Nystedt:
"Ja, man har stor nytta av att ”boostra” sin immunitet med vaccination. Man får ett bättre och framför allt ett mer långvarigt skydd."
"Vill inte vaccinera mig med så snabbt framtagna läkemedel." Det finns osäkerhet kring att riskerna att ta ett vaccin som är så oprövat, vad säger du om det?
Anders Nystedt:
"Visst – det är ett nytt vaccin och en ny sjukdom. Men nu börjar det ju vara flera miljoner människor som nu fått vaccinet ute i världen och några oväntade komplikationer eller biverkningar har man inte sett än. Men givet ska detta följas noga och det görs. Igen – risken för komplikation i samband med infektionen är nog ofantligt mycket större än risk för komplikation av vaccinet. Covid-19 är en farlig infektion."
"I dagsläget rekommenderar de att gravida inte vaccinerar sig då dem en vet om det har påverkan på fostret." Stämmer det?
Anders Nystedt:
"Gravida vaccineras inte. Anledningen till att man vill vänta med det är oprövat på just gravida. I de djurstudier man gjort så har man inte sett någon fosterpåverkan så man bedömer risken hos människor som väldigt liten också. Men – som säkerhetsåtgärd. På detta sätt gör man med alla nya mediciner och vacciner. Vaccinera mammor kan vi då i stället göra när barnet är fött."
"Jag jobbar på att ha ett bra immunförsvar istället." Kan man stärka sitt eget immunförsvar istället för att vaccinera sig?
Anders Nystedt:
"Det är bra att ha starkt emunförsvar, men det har inte visats ha någon större påverkan på covid-19. Vi har sett rätt många pigga, friska, hälsosamma människor som också blivit ganska svårt sjuk i covid-19. Om du är vaccinerad är risken förstås mycket mindre för att bli sjuk. Men du vinner även att du inte riskerar att bli smittsam – du smittar inte ner dina vänner eller föräldrar om du själv skulle råka bli smittad. Vaccination är för att skydda individen men det är också samhällsolidaritetsfaktor i detta. Om nog många är vaccinerade – då kan vi börja öppna samhället igen!"
"Är ung och frisk. Vi kommer att få leva med detta virus och mutationer och då vill jag hellre ha ett naturligt starkare skydd än det man får genom att vaccinera sig. Hade jag tillhört riskgrupp hade jag tagit vaccinet."
Ger en genomgången infektion bättre skydd mot covid-19 än vaccinet?
Anders Nystedt:
"Vaccinet ger, verkar det som, ett bättre långtidsskydd mot infektionen. Men framför alltför yngre är det ju en solidaritetshandling. Är du vaccinerad så blir risken att du ska smitta ner till exempel äldre anhöriga betydligt mindre."
"Finns inte studier hur länge vaccinet håller enda som finns är 3 månader." Stämmer det?
Anders Nystedt:
"Ja det stämmer att uppföljningstiden är kort, covid-19 är ju bara ett år gammal. Studierna startade i somras. Sen kan det nog bli så att vaccination som skydd mot att få covid-19 kan bli relativt kortvarig och det är möjligt att man kan behöva vaccineras om i framtiden. Däremot är med all sannolikhet långtidsskyddet mot att man ska få svår covid-19-infektion och hamna på IVA eller avlida betydligt bättre. För den som är vaccinerat men om något år smittas av infektionen kommer sannolikt bara att få ”en vanlig förkylning”."