Ny bok om vår största skogsfågel

Vårnätterna kan räknas i hundratal då Mats-Åke Bergström i ensamhet legat gömd i skogen för tjäderspelens skull. Nu släpper han den rikt illustrerade minnesboken ”Minns du tjädern?”.

Foto: Maria Johansson/Piteå-Tidningen

Norrbotten2018-12-07 17:42

Det snöar ymnigt när PT svänger in på gården i Lakafors på onsdagsförmiddagen. De första som möter är alla småfåglar som äter av fågelbordens rika utbud. Här har konstnären Mats-Åke Bergström, 70, bott sedan 1976. Han tar emot på gårdsplanen och sveper med handen mot talgoxar, talltitor och domherrar som frossar av bjudmaten.

– Sedan augusti har det gått 100 kilo solrosfrön, 70 kilo jordnötter och 50-60 talgbollar. Dom äter mig ur huset, haha, men jag får väl dra in på maltwhiskyn, säger han skämtsamt och visar vägen in till ateljén där fågelmotiven växer fram. Väggarna är fyllda av uppstoppade fåglar och inte minst tjädern finns representerad i flera olika poser.

– Jag har haft förmånen att kunna kombinera hobby och yrke. Det har inneburit mycket frihet, men krävt arbetsdisciplin. Kanske har jag missat mycket annat i livet, men det är ingenting jag ångrar.

På lördag blir det boksläpp och vernissage i ateljén. Att boktiteln är en fråga beror i första hand på att det är en minnesbok. Under cirka 400 vårnätter har Mats-Åke Bergström legat gömd för att ta del av tjäderspel. Nu summerar han utifrån anteckningar och minnen.

– Jag har alltid känt glädje av att vara ensam i skogen. Känna av stämningen och samla intryck, lyssna på fåglar och skissa det som sedan ska växa fram som målningar i ateljén.

Men frågetecknet i titeln har en anledning till. Mats-Åke Bergström, som länge haft tjädern som favoritfågel, är orolig för denna stora skogsfågels framtid.

– De gamla spelplatserna är förstörda av skogsbolagen. För en naturmänniska är det hemskt att se hur riktig skog försvinner i rasande takt. Skogsbolagen säger att de bedriver skogsvård, men sanningen är att snart sagt all skog är förvandlad till livlös produktionsskog, säger Bergström och citerar en vän som sa ”hur kan man säga att man älskar skog och mark, när man samtidigt begår våldtäkt mot det man älskar”.

– Tyvärr tror jag att nedgången för tjädern är obönhörlig.

Men det sägs att det varit mycket skogsfågel i år?

– Skogsfågelbeståndet har förvisso alltid gått upp och ner. I år har förutsättningarna varit perfekta. En snörik vinter följt av en torr och varm sommar. Till detta kan läggas ökad sorkförekomst, vilket inneburit att predatorerna i första hand äter sork.

– Samtidigt har det inte varit mycket skogsfågel överallt i länet. Skillnaden är stor och jag tror att vi kommer att märka av tjäderns nedgång inom ett par år.

Genom åren har Mats-Åke Bergström medverkat med illustrationer i flera fågelböcker, bland annat om nordens fåglar i tre delvis olika upplagor tillsammans med Carl Fredrik Lundevall. Böcker som sålt i över 50 000 exemplar.

– Det har inneburit en hel del resor för att kunna måla fåglar i miljö. Jag är ingen fotograf, men ibland har kameran varit ett redskap när det inte riktigt funnits tid att skissa och måla på plats.

I ateljén är Mats-Åke omgiven av åtskilliga uppstoppade fåglar som säkert varit till hjälp när han format och färglagt sina motiv.

– Det är inte jag som stoppat upp fåglarna. Jag provade, men insåg att det skulle ta för mycket tid från målandet.

Du har jagat i många år också?

– Ja, men tjädern fridlyste jag redan 1971. En del har undrat över jakten, men jag är en skogsman och jakten har varit en del av allt. Det är stor skillnad på jakt och slakt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om