Vandringstrenden är fortsatt stark. I takt med att allt fler vill ut i naturen växer också behovet av information. Därför vill länsstyrelsen möta efterfrågan med en ny app till mobilen. Tanken är att den som ska ge sig ut och vandra ska få så mycket omfattande information som möjligt samlat i en och samma app. Inte minst om fjällsäkerheten på turen.
– Appen ska också vara en hjälp för besökare att hitta pärlor och få hjälp också att ta sig ut på fjället. Det har blivit väldigt aktuellt med det ökade trycket från besökare. Det kommer fler och fler som är ovana, säger Åsa Redin, naturinformatör vid länsstyrelsen i Norrbotten.
Appen ska inledningsvis rikta in sig på de statliga lederna på 225 mil i Norrbotten. Den ska inkludera kartor över vandringsområdena som dessutom ska fungera i offline-läge med GPS. Det vill säga även om telefonen saknar mottagning.
Men appen ska också erbjuda information om etapperna. I arbetet med att ta fram appen har flera vandrare intervjuats under en vecka. En vanlig synpunkt är att många vill ha detaljerade beskrivningar av hur vandringsetapperna är att vandra och karaktärerna på leden.
– Många internationella vandrare har aldrig vandrat i vår typ av terräng. Vi sätter upp skyltar på 15 kilometer men vi kanske måste bli bättre på att beskriva terrängen och tiden det tar att vandra. I Alperna är det vanligt, säger Åsa Redin.
Om en användare upptäcker brister längs lederna är tanken att samla alla synpunkter via appen.
– Det kan röra sig om dåliga spänger, trasiga broar eller vindskydd. Många vill hjälpa till men vet inte riktigt vart man vända sig.
I dag finns det en djungel av olika appar för friluftsliv med olika inriktningar. Länsstyrelsen vill därför satsa på att göra en så användbar app som möjligt.
– Det är en utmaning förstås. Vi vill försöka tillföra något som på sikt kan tillgänggöra vår information om lederna och samtidigt länka vidare till andra relevanta aktörers information. Och göra det så enkelt som möjligt för användaren.
Allt är ännu på ritbordet. Planen är att appen ska tas fram med andra aktörer i området. Såsom samebyar, Svenska Turistföreningen, länsstyrelserna i norr och fjällkommunerna i Norrbotten.