Anders Öberg satt i KSA:s styrelse under cirka sex månader kring årsskiftet 2018/2019, innan Kenneth Backgård efterträdde honom som Region Norrbottens representant. En post som han har suttit på sedan dess.
Båda toppolitikerna – som är oppositionsråd respektive ordförande i regionstyrelsen i Norrbotten – har vid olika perioder alltså haft god insyn i den organisation som genomförde det kritiserade köpet av de sex jetflygplanen. De säger sig båda sakna detaljkunskaper kring upphandlingen men menar att de har förtroende för att beslutet om köpet togs på goda grunder.
– Utöver politikerna har det alltid funnits tjänstemän med stor kunskap i organisationen, säger Anders Öberg.
Var det rimligt av KSA att köpa jetplan?
– Ja, eftersom det var de som levde upp till upphandlingens krav, säger Anders Öberg och tillägger:
– Som politiker kastas man in i olika uppdrag och måste lita på att personerna runt omkring har satt sig in i vad frågan gäller. Det bygger på tillit och förtroende. Och jag upplevde att det fanns goda skäl till att välja de flygplanen.
Även Kenneth Backgård menar att han har förtroende för de personer som fattade beslutet att köpa jetflygplanen. Samtidigt framhåller han att han inte är rätt person att bedöma om KSA hade kunnat ”skruva ner” kraven som ställdes på flygplanen när de upphandlades:
– Man måste lita på andras bedömningar. Dessutom är det redan gjort. Flygplanen är köpta och vi får ta det därifrån. Jag kan ju inte vrida tillbaka klockan och ändra det i efterhand.
Vissa kritiker menar att KSA helt enkelt imponerades av de fina jetflygplanen och därför köpte så pass många. Hur ser du på det?
– Jag blev då inte imponerad av några flådiga plan. Vi vet att de är väldigt bra. Och om det skulle visa sig att vi har för många kan vi nog sälja av något av flygplanen, säger Kenneth Backgård.
Anders Öberg är inne på samma linje.
– På marknaden måste det ju finnas ett intresse för den här sortens flygplan, säger han.
Enligt Anders Öberg återstår det att se hur väl flygplansaffären faller ut. Han säger också att Babcock Scandinavian Airambulance – som Region Norrbotten köper ambulansflygplanstjänster av i nuläget – skulle ha höjt priset framöver, vilket också hade lett till högre kostnader för regionen.
– Så jag hoppas att KSA kan innebära en rimlig kostnadsutveckling och att vi använder skattemedel på bästa sätt.
Men KSA har ju också fått kritik för att ha dåligt underlag i sitt beslutsfattande och för brister i transparens och insyn i verksamheten. Hur ser du på det?
– Jag upplevde aldrig att det fanns någon dold agenda eller liknande inom KSA. Att vissa ämnen omfattas av sekretess är vanligt när det gäller upphandlingar. Jag fick själv skriva på ett sekretessavtal när jag satt i styrelsen, säger Anders Öberg.
Kenneth Backgård menar att han själv var kritisk till KSA:s administration när han först satte sig i förbundsstyrelsen. Vid den tidpunkten rådde det enligt honom inte ”ordning och reda” i organisationen.
– Det fungerade inte bra. Jag kan bara instämma i revisorernas kritik – det var felaktigheter i protokollen och i många av upphandlingarna. Men just flygplansupphandlingen är ett av få köp som faktiskt tycks ha fungerat bra, säger Kenneth Backgård.