År 2018 betalade regionen 3,2 miljoner kronor till nätläkarbolagen, året efter var kostnaden drygt 7 miljoner kronor. Fram till juni i år var kostnaden 5,4 miljoner kronor. Det är den hälsocentral som patienten är listad på som får stå för kostnaden enligt så kallad utomlänstaxa. En del nätdoktorer har ingen patientavgift och då står regionen för hela kostnaden, annars räknas den av.
Linda Frohm, moderat regionråd, säger att kostnaderna ökar minst i landet i Norrbotten.
– Det märks ändå att det går rätt håll, säger hon.
Från Norrbottens är den egna tjänsten Digitalen en del i arbetet att bli mer tillgänglig. Det är en tjänst där patienter kan få direktkontakt med en sjuksköterska eller läkare via mobil, surfplatta eller dator.
– Hade de patienter som aktivt gått in i Digitalen i stället valt en nätdoktor hade vi haft ytterligare 450 besök i mars–april. Vi måste öka vår tillgänglighet, det är också en kostnad att ha en patient men det som händer är att vi får en kedja som håller ihop eftersom nätdoktorer inte för journal i vårt system, säger Linda Frohm.
Leder nätdoktorer till en onödig konsumtion av vård, eftersom det inte kostar något för patienten? Så här säger Linda Frohm:
– Man kan säga så här: detta har många funderat mycket kring. Det är svårt att värdera eftersom vi inte har samma journalsystem. Det är svårt att veta om man egentligen borde haft den där läkarkontakten: hade du väntat till dagen efter eller hade du besökt en akutmottagning? Det som gör det ännu mer svårt att jämföra det här året förutom att vi fått Digitalen, är att vi ser att vi minskat antalet som går till nätdoktorer men sedan corona är det färre som besöker akutmottagningen och primärvården och då är det svårt att veta vilket som är vad.
Har nätläkarna avlastat sjukvården?
– Vi har svårt att se det i vår statistik. I år har vi haft färre besök men jag tror att det framför allt beror på pandemin. Vi kan inte se att vi har samma antal färre besök som antal nätdoktorbesök.
Men det finns väl fördelar med att sjuka människor inte besöker hälsocentraler och akutmottagningar?
– Det tycker vi är jättebra, och därför jobbar vi mycket med att vi ska bli mycket bättre på digitala besök. Då pratar jag inte bara om Digitalen utan också specialistsjukvården och närsjukvården. Vi har fått en ordentlig skjuts den senaste månaden men vi har fortfarande mycket att göra.