Norrbottningar sämst i klassen när det gäller solenergi

Luleå och Kiruna är topp 5 i solligan. Men norrbottningarna är ändå minst benägna i landet att satsa på solenergi.

Anna Werner, vd för Svensk solenergi.

Anna Werner, vd för Svensk solenergi.

Foto: Jann Lipka

Norrbotten2021-07-18 16:30

Under första halvåret 2021 har 94 personer i Norrbotten erhållit grönt avdrag på totalt 1,2 miljoner kronor. Det motsvarar fem kronor per invånare och ger länet placering 21 av 21 i Sverige.

Snittet är 24 kronor per invånare. I Halland satsar man mest på solenergi. Där är snittet 39 kronor per invånare.

Statistiken kommer från Skatteverket och har sammanställts av branschorganisationen Svensk solenergi.

Det gröna avdraget kan sökas för solceller, energilager (batterier) och laddningspunkter till elfordon (laddstolpar). Det ger privatpersoner rätt att dra av 15 procent av arbets- och materialkostnaden.

– Jag förstår att det finns en geografisk spridning, men den borde inte vara så här stor. Solceller är faktiskt mer effektiva när de är kalla, och det är många timmar sol i Norrbotten också. Särskilt så här års, säger Anna Werner, vd för Svensk solenergi.

undefined
Årets sommar har bjudit på mycket sol över bland Luleås skärgårdsparadis Klubbviken.

Bäst i Norrbotten är Luleåborna, som i snitt fått grönt avdrag med åtta kronor per kommuninvånare. Därefter har Kalix sju kronor/invånare, Boden sex kronor/invånare, Kiruna fyra kronor/invånare och Piteå tre kronor/invånare.

Nio kommuner står på noll kronor per invånare: Arjeplog, Arvidsjaur, Gällivare, Haparanda, Jokkmokk, Pajala, Älvsbyn, Överkalix och Övertorneå.

Topp i Sverige är Gnestaborna med 116 kronor/invånare.

När det gäller solligan sommartid är Norrbotten paradoxalt nog ofta i toppen. Just nu toppar Luleå överlägset med 313 timmar, före Umeå på 259. Kiruna är på femte plats, 226 soltimmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!