Norrbottenspolitiker ger upp hoppet om överenskommelse

Migrationsförhandlingarna brakade samman när Moderaterna lämnade samtalen med Socialdemokraterna – så vad händer nu? Så här ser de norrbottniska toppolitikerna på frågan.

Regeringen tillsatte en parlamentarisk kommitté för att nå en bred överenskommelse kring den svenska migrationspolitiken. Men det tog bara veckor innan samtalen avbröts.

Regeringen tillsatte en parlamentarisk kommitté för att nå en bred överenskommelse kring den svenska migrationspolitiken. Men det tog bara veckor innan samtalen avbröts.

Foto: Norr Media AB

Norrbotten2020-07-08 20:00

Sommaren 2019 tillsatte regeringen en parlamentarisk kommitté för att nå en bred överenskommelse kring den svenska migrationspolitiken. 

Men nu har samtalen avbrutits. Ett klart förslag ska presenteras senast 15 augusti men politikerna själva tror inte det blir av.

– Sannolikt blir det så att vi inte får en bred proposition. I stället får vi hitta majoritet för alla olika förslag i utskottet via olika politiska konstellationer. Det blir ett pusslande, säger riksdagsledamoten Emilia Töyrä (S).

Hon är besviken över att man inte lyckades nå en bred överenskommelse.

– Vi måste hitta långsiktighet. Det känns dumt att asylpolitiken är beroende av hur regeringen ser ut. Det är synd att man inte kunde ta ansvar. Det här är en av de viktigaste frågan för medborgarna. Vi behövde en bred överenskommelse för att visa hur vi tänker i Sverige. Det hade hjälpt på EU-nivå, säger Töyrä.

Framför allt var det två frågor där S och M inte kunde enas: ett volymmål och anhöriginvandringen.

– Allt vi förhandlade för handlade om att inte få en situation som den under 2015. Vilket var en ohållbar invandring som har inneburit integrationsproblem i hela landet, säger riksdagsledamoten Mattias Karlsson (M).

Karlsson tror inte heller att en överenskommelse nås.

– Nu får vi lösa det via enskilda beslut. Vår förhoppning är ett volymmål där vi jämför procentuellt med andra nordiska länder och tittar hur man kommer ner till den nivån.

Moderaterna säger att S valde att lyssna på Miljöpartiets hot om att lämna regeringssamarbetet i stället för att nå en överenskommelse.

Gällivares kommunalråd Henrik Ölvebo, som sitter i partistyrelsen för MP, svarar på kritiken.

– Vi stod upp för vår linje utan att vika för populistiska vindar. Vi värnar om asylrätten. Jag hoppas att vi får en överenskommelse i augusti men det är tydligt att alla inte kommer att kunna vara med på båten, säger han.

Sverigedemokraterna har redan lämnat samtalen och kommer att lägga fram ett eget förslag.

– Vårt mål är att få en nettoutvandring där fler lämnar än anländer. Jag beklagar att vi inte fick en bred överenskommelse men samtidigt gynnar det här oss inför nästa val. Att vi får påverka migrationspolitiken kommer vara ett villkor för att vi ska bilda ett regeringsunderlag i framtiden, säger riksdagsledamoten Eric Palmqvist (SD).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!