Norrbotten på sista plats i Krav:s hållbarhetsrankning

Norrbotten hamnar på sista plats i Krav:s hållbarhetsrankning för djurhållning och jordbruk. "Det har inte lönat sig", säger Jenny Karlsson, ordförande i LRF Norrbotten, om anledningen till varför inte fler är anslutna.

Jenny Karlsson, ordförande LRF Norrbotten.

Jenny Karlsson, ordförande LRF Norrbotten.

Foto: LRF Norrbotten

Norrbotten2022-09-15 07:00

Krav är en känd hållbarhetsmärkning för mat. Den har funnits sedan 1985 och är uppbyggd på en ekologisk grund med höga krav på hållbarhet, biologisk mångfald och djuromsorg.

I den årliga hållbarhetsrankning för djurhållning och jordbruk hamnar länet på sista plats av landets 21 län. Totalt var 6 procent av de kor och får som finns KRAV-certifierade och 5 procent av åker- och betesmarken brukades med Krav-godkända metoder.

Enligt LRF Norrbotten är den ekonomiska biten är en anledning till att siffrorna inte är högre. Att det alltså inte lönar sig för en del att skaffa en certifiering eftersom den kostar.

– Det finns en del som går över från ekologisk till konventionell odling igen. Man producerar på samma sätt, men man är inte ansluten för att det inte har lönat sig helt enkelt, säger Jenny Karlsson.

En annan anledning att en del väljer att stå utanför kraven kan bero på gårdens plats eller produktionen.

– Du kanske har svagare marker och måste gödsla mer, att du inte klarar dig med bara stallgödsel utan måste tillföra handelsgödsel för att få den tillväxt du behöver. Du kanske har marker som absolut inte lämpar sig för krav-odling för att andra växter än de önskvärda foderväxterna tar över.

Karlsson påpekar även att alla gårdar har djurskyddslagen och livsmedelslagen att följa.

– Problemet framförallt i Norrbotten är att vi tappar väldigt mycket gårdar. Och det minst hållbara vi kan göra är att sluta producera, oavsett om vi producerar konventionellt eller ekologiskt så är den produktionen mycket bättre än alternativet att det får växa igen. Vi ska inte slå ut bönder mot varandra här uppe, för då har vi inga bönder kvar, utan vi måste se tacksamt på den produktion som sker och lita på att den produceras på ett bra sätt för den är kontrollerad.

Tycker du att det behövs en certifiering?

– Jag tycker att det är bra med certifieringar, det gör det lättare för kunden att få precis det man efterfrågar. Men det ska inte vara så att certifieringarna står mot varandra, det är inte så att den ena är bättre än de andra.

Krav hoppas att producenterna kommer att öka i länet – och anser att det är efterfrågan som styr.

– Har vi fler och fler konsumenter som frågar efter det tror jag att även utbudet kommer följa efter, säger vd:n Emma Rung.

Det är många som följer samma linje, men att de inte certifierar sig för att det inte är lönsamt. Hur tänker ni kring det?

– Det är otroligt bra att man vill ställa om sin produktion till ekologisk och att man följer de regler och kriterier som finns på Krav-certifieringen. Det är toppen. Men det som man får med sig när man väljer att licensiera sin produkt och certifiera sig är att man har ett otroligt starkt mervärde i kännedom hos konsument. Att konsumenten kan lita på att varan i butikshyllan är producerad med omsorg för både djuren och naturen.

Emma Rung förklarar att de uppdaterar och förenklar reglerna löpande, men att de kommer fortsätta att vara nationella över hela landet.

– Vi är jättemåna om att ha örat mot marken och se hur våra regler kan fungera och de anpassas hela tiden. Vi ser över vårt gedigna regelverk löpande.

– Vi har duktiga och kompetenta medarbetare som gärna bistår och hjälper till om man upplever krångel eller svårigheter längs vägen, säger Rung.

Krav-certifiering

Krav-certifierade jordbruk är alltid ekologiska, vilket innebär att de inte får använda naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Det bidrar till ökad biologisk mångfald. 

Dessutom ställs ytterligare krav på klimatarbete, god djurvälfärd och socialt ansvarstagande. Cirka 80 procent av den ekologiska odlingen i Sverige är Krav-certifierad.

Källa: Krav

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!