Narkotikadödligheten högst i Norrbotten

Norrbotten har den högsta narkotikadödligheten i Sverige. Förra året miste 31 personer livet efter en oavsiktlig eller avsiktlig överdos av narkotika eller medicin. "Det är oroväckande", säger riksdagsledamoten Mattias Karlsson (M).

Norrbotten har ett dystert rekord. Länet har landets högsta dödlighet i överdoser av narkotika eller medicin i landet.

Norrbotten har ett dystert rekord. Länet har landets högsta dödlighet i överdoser av narkotika eller medicin i landet.

Foto: xxx

Norrbotten2022-12-25 06:00

Socialstyrelsen mäter hur många personer som dör av läkemedels- eller narkotikaförgiftning per 100 000 invånare varje år. 2021 hade Norrbotten den högsta siffran av alla län i Sverige, 12,42.

Sett till enbart de oavsiktliga överdoserna toppar Norrbotten statistiken fyra år i rad (mätt utifrån befolkningsmängd). 2021 dog 22 personer, 2020 16 personer, 2019 18 personer och 2018 16 personer. Samtidigt ska det poängteras att det kan vara svårt att skilja på oavsiktliga och avsiktliga överdoser, då det är en bedömningsfråga. Därför klumpas ofta dessa två dödsorsaker ihop i statistiken. 

Mimmi Eriksson Tinghög, utredare vid Folkhälsomyndighetens enhet för drogprevention, påpekar att det är svårt att dra några slutsatser utifrån siffrorna på grund av att de trots allt är förhållandevis små.

– Vi har egentligen alldeles för lite kunskap om regionala skillnader. Det kan bero på flera orsaker. Men vi vet att antalet Darknetköpare är överrepresenterade i norra Sverige, det har en rapport från Brå visat, säger hon.

Hon berättar att de mest kraftfulla åtgärderna för att minska narkotikadödligheten är akuta, livräddande insatser så som:

  • Läkemedelsassisterad behandling vid opioidberoende (Laro).
  • Förskrivning av Naloxon (ett läkemedel som används för att häva överdoser av opioider) 
  • Sprututbyten

I Norrbotten finns det Laromottagningar i Piteå, Luleå, Sunderbyn, Boden, Kalix och Gällivare.

Riksdagsledamoten Mattias Karlsson (M) misstänker att en anledning till den höga dödligheten i Norrbotten är att tillgången till Laro kan vara lägre här jämfört med övriga Sverige.

– Vi har ett stort geografiskt län, många gånger är man beroende av att den här behandlingen finns i närheten av patienten. Det kan vara svårt för dem som bor ute i länet att ta sig till mottagningen på daglig basis och då kanske behandlingen avbryts, säger han.

undefined
Riksdagsledamoten Mattias Karlsson tror att en anledning till Norrbottens överepresenation i dödsstatistiken kan vara avsaknaden av Laro i glesbygden.

Hans parti var med och initierade den narkotikautredning som just nu pågår på uppdrag av regeringen. Syftet är att förbättra narkotikapolitiken i Sverige.

När det gäller Naloxon ger Region Norrbotten en bild av att användningen av preparatet är etablerad. På Laromottagningen i Sunderbyn förses alla patienter som är inskrivna i programmet med Naloxon, samt alla som står i kö till Laroprogrammet. Akutmottagningen och ambulansen har också utrustat sig med preparatet samt kunskap om hur det används, det delas också ut på lågtröskelmottagningen i Sunderbyn.

Sprututbyte finns vid infektionsmottagningen i Sunderbyn, men inte i resten av länet.

I kommande artiklar försöker vi gå till botten med vad narkotikadöden i Norrbotten beror på. Vi har pratat med anhöriga, psykiatrin, polisen, politiker och representanter från socialtjänsten. De är eniga om att det krävs fler insatser, mer samverkan och större fokus på beroendevården för att vända utvecklingen och rädda liv. 

Har du erfarenheter av beroendevården i Norrbotten som du vill dela med dig av? Eller har du tips på någon annan ingång till beroendevården som vi borde titta närmare på? Hör av dig till vår reporter frida.enberg@norrmedia.se eller tips@norrmedia.se.                                  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!