Norrbotten överlägset sämst på punklighet inom tågtrafiken

Sämst i landet när det kommer till punktlighet inom tågtrafiken, och under sommaren har det bara blivit värre. I augusti har bara en dryg fjärdedel av tågen i länet gått enligt tidtabell, och nästan en tredjedel har varit minst en timme försenade.

Lång väntan. Nästan en tredjedel av alla tåg i Norrbotten har varit minst en timme försenat eller ställts in under augusti månad. Det är överlägset sämst i landet.

Lång väntan. Nästan en tredjedel av alla tåg i Norrbotten har varit minst en timme försenat eller ställts in under augusti månad. Det är överlägset sämst i landet.

Foto: Fredrik Tano

Norrbotten2014-08-18 07:00

– Störningar i transportsystemet är självklart olyckligt för de som nyttjar det, och det är något som vi, båden regionalt och nationellt, försöker hitta en lösning på, säger Arnold Vonkavaara, chef för Trafikverket region nord.

Siffrorna är hämtade från den oberoende hemsidan Tågstatistik.se, som gör löpande sammanställningar över landets persontågtrafik. Anledningen till de ökade förseningarna under sommaren har enligt Arnold Vonkavaara varit en stor mängd planerade banarbeten, i kombination med åsknedslag och en ihållande värme.

– Det har inte bara varit problem i Norrbotten, men ett järnvägssystem sitter ju ihop, och ju längre ut i kedjan stationen ligger desto större blir förseningen vid en störning, säger han.

En annan anledning till att Norrbotten drabbas hårdare vid störningar är att det bara är enkelspår hela vägen från Vännäs upp till Riksgränsen, samtidigt som det finns få omledningsvägar, menar Tommy Jonsson, biträdande chef för område Samhälle på Trafikverket.

– Det innebär i sig att man är mycket mer störningskänslig, för vid minsta fel blir det totalstopp. Det går även väsentligt mycket mer godståg i Norrbotten än i övriga landet, och den kombinationen är ju inte direkt gynnsam, säger han.

Innebär det att det kommer fortsätta vara flest förseningar i Norrbotten?

– Det ska gå att göra något åt det om man trimmar i systemet. I den bästa av världar skulle det byggas dubbelspår, men ska man vara realistisk handlar det mer om att se över organisationen och planeringarna, där finns det mycket att göra. För det är egentligen inget fel på anläggningarna, de ska klara trafiken utan att det blir punktlighetsproblem, säger Tommy Jonsson.

En Sifo-undersökning framtagen av Svenska Dagbladet har nyligen visat att nästan var tredje svensk väljer bort tåg som färdsätt på grund av alla förseningar.

– Än så länge väljer vi tåget i första hand eftersom det är en himla skillnad tidsmässigt jämfört med buss, men om det fortsätter så här så har man nästan inget val till slut. Man har ju ingen aning om när tåget kommer fram, och har man en tid att passa så går det bara inte, säger resenären Ulrica Lundström från Boden.

Punktlighet för persontågtrafiken

Norrbotten

Punktlighet med tre minuters marginal:

2014: 51 %

Sommarmånaderna: 43 %

Augusti: 28 %

Punktlighet med en timmes marginal, inställda tåg inräknade:

2014: 86 %

Sommarmånaderna: 79 %

Augusti: 71 %

Riksgenomsnitt

Punktlighet med tre minuters marginal:

2014: 83 %

Sommarmånaderna: 78 %

Augusti: 79 %

Punktlighet med en timmes marginal, inställda tåg inräknade:

2014: 96 %

Sommarmånaderna: 94 %

Augusti: 95 %

Källa: Tågstatistik.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om