Här kammar Norrbotten noll

Norrbotten når inte upp till ett enda av 13 miljömål. Trots det är man minst dåliga i landet. "I Norrbotten är vi nära att nå vissa mål", säger Jörgen Naalisvaara, miljömålssamordnare på länsstyrelsen.

Norrbotten har mer orörd skog än övriga län.

Norrbotten har mer orörd skog än övriga län.

Foto: Roald, Berit

Norrbotten2021-06-03 05:00

År 1999 satte Sverige 16 nationella miljömål. När länsstyrelsen i Norrbotten i slutet av förra året utvärderade de 13 mål som kunde kontrolleras lokalt i länet konstaterade man att inget av målen var uppnått.

– Det beror främst på samhällsutvecklingen i stort. Så som det ser ut så blir det ett ökat uttag av naturresurser och belastning av miljön.

– Vi har inte lyckats frikoppla en ekonomisk tillväxt från en belastning av miljön på ett bra sätt.

Trots att länet inte klarade av ett enda mål på 21 år, är man minst dåliga i landet.

– Det beror på att vi har kvar stora arealer av natur som inte påverkats i lika stor grad av markanvändning, som till exempel från skogsbruket.

Men även i mindre brukade områden finns problem. Just nu klarar man många av delmålen angående fjällen, men förutom klimatförändringarna finns det annat som stör.

– Markslitaget och störningar har ökat på vissa ställen på grund av terrängfordon och turismen.

Det mest akuta målet att uppnå enligt Jörgen Naalisvaara är ett rikt växt- och djurliv. I utvärderingen från årsskiftet konstaterar en negativ trend.

– Förlusten av biologisk mångfald påverkar i sin tur många andra miljömål: levande skogar, myllrande våtmarker, ett rikt odlingslandskap och storslagen fjällmiljö.

Anledningen till den nedåtgående trenden ska vara en intensiv markanvändning, men även att jordbruksmarker som många arter är beroende av växer igen. Skogsbruket leder till att naturvärden försvinner, samtidigt som det finns odlingsmarker som idag inte utnyttjas.

– Det handlar om hur marken används och hur skogsbruket drivs. Det är klart vi ska ha skogsbruk, men det behöver anpassas mer.

Det finns även mål med en positiv trend. Frisk luft, levande sjöar och vattendrag samt god bebyggd miljö är exempel på områden som går åt rätt håll. Bland annat tack vare stora restaureringsprojekt i vattendrag som förstördes när man under 1900-talets första hälft transporterade timmer, och att kommunerna idag arbetar mer med hållbar utveckling i samhällsplaneringen.

Efter att ha bommat alla mål 2020 kommer nästa chans först om 10 år.

– Vi jobbar hela tiden mot målen men man förlorar poängen om man sätter målåren alltför tätt. Även om det ser dystert ut nu, så är det viktigt att man fortsätter. Hade vi inte haft målen hade det säkert sett ännu värre ut.

De regionala miljömålen

Frisk luft

Bara naturlig försurning

Giftfri miljö

Ingen övergödning

Levande sjöar och vattendrag

Grundvatten av god kvalitet

Hav i balans samt levande kust och skärgård

Myllrande våtmarker

Levande skogar

Ett rikt odlingslandskap

Storslagen fjällmiljö

God bebyggd miljö

Ett rikt växt- och djurliv

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!