Till och med augusti i år har Sveriges domstolar fått in 18 332 ansökningar om äktenskapsskillnad, vilket är 82 respektive 555 färre ansökningar än år 2022 och 2021 under samma period, det visar statistik från Domstolsverket.
Trenden syns däremot inte i Norrbotten. Fram till augusti i år har tingsrätterna i länet fått in 369 skilsmässoansökningar, året innan var det 367 och år 2021 var det 320 ansökningar.
Fredrik Sjögren, universitetslektor i arbetsvetenskap med inriktning sociologi vid Luleå tekniska universitet säger att orsaken till att skilsmässorna minskat kan vara en ökad osäkerhet vad gäller ekonomi rent generellt.
– Men också osäkerhet kring bostadsmarknaden med både räntor och vad man får ut när man säljer, om man nu äger sitt boende eller måste köpa. Det tenderar att vara dyrare, allt annat lika, att köpa två mindre. Om man bor i en fyra och så ska man köpa två tvåor, så kommer de tvåorna förmodligen vara dyrare. Det kan påverka tänker jag, den osäkerheten, man håller ut lite längre kanske.
Vad tror du det beror på att Norrbotten sticker ut?
– Det skulle kunna vara att både den ekonomiska stressen, med höjda räntor och så vidare och inflation inte har påverkat lika starkt i Norrbotten. Åtminstone inte som i storstadsregioner i södra Sverige, där lånen är större helt enkelt. Det kan påverka så att tröskeln inte blir lika hög i Norrbotten för att skilja sig, eventuellt. Det kan också vara så att det finns en framtidstro, det kan låta lite paradoxalt nästan, men kanske en framtidstro gör att det inte är lika riskabelt att skilja sig, säger Sjögren.
Par- och relationsrådgivaren Nicke Nordmark, som är verksam i Luleå, har ingen teori om varför skilsmässostatistiken skiljer sig mellan länet och riket. Men han berättar att han har haft ett stadigt inflöde av klienter som söker parterapi, sedan han startade sin verksamhet i början av 2023.
– Det tycker jag visar på att det är många som har behovet av att komma och få hjälp i samtal om sina relationer, säger han.
Enligt Nordmark är svartsjuka, problem med sexlivet och ansvarsfördelning vanliga orsaker till att par söker relationsrådgivning.
– Många har problem att få de grundläggande sakerna i vardagen att fungera, ansvarsfördelning helt enkelt. Hur ska man tänka när man kanske har småbarn, båda jobbar heltid och också har behov av att ha egentid. Hur ska man få ihop det hela?
Samma orsaker brukar även vara anledningen till att par väljer att gå skilda vägar.
– Svartsjuka och att man känner att man inte utvecklas som individ längre. Det är för mycket konflikter i relationen och den enskilde kommer på undantag. Sen det som får det att tippa över för många par, det är när man börjar med, vad vi kallar för ett föraktfullt sätt gentemot varandra. Man börjar kalla varandra för nedsättande ord och man är sarkastisk på ett elakt sätt mot den andra, då nöter man snabbt ner den där kärleken. När det börjar träda in då är det fara och färde.
Vad kan du ge för råd till de par som kämpar?
– Det viktigaste är att man inser att det finns två jag och ett vi i relationen och att båda jagen måste få sina behov tillgodosedda i så stor utsträckning det faktiskt går. Då kommer de att må bra och man kommer bli generös mot varandra också, säger Nordmark.