Nödropet från älgskogen: "I det närmaste katastrof"

Höstens älgjakt har varit allt annat än munter för många jaktlag. På sina håll talar jägare om skogar helt tomma på älg. "Det är i det närmaste katastrof", säger jägaren Yvonne Ramstad, 66, i Kainulasjärvi.

Älgstammen fortsätter neråt. Om trenden för höstens jakt håller i sig kommer årets jakt summeras med en "kraftig dipp", enligt Jägareförbundet i Norrbotten.

Älgstammen fortsätter neråt. Om trenden för höstens jakt håller i sig kommer årets jakt summeras med en "kraftig dipp", enligt Jägareförbundet i Norrbotten.

Foto: Pär Bäckström

Norrbotten2021-10-27 13:28

Jägare i jaktlag i Kiruna kommun, i samebyar, i Tornedalen och vid kusten vittnar om en dyster jakthöst med få älgar. Den negativa trenden är inte ny, älgstammen har minskat under flera år, men många beskriver nu populationen som svagare än på länge.

– Det är i det närmaste katastrof. Vi ser varje år hur det minskar, säger Yvonne Ramstad som jagar i både Kainulasjärvi och Jockfall.

Hon berättar att hennes jaktlag brukat ha en stationär population av älgar som de kunnat skjuta av och ändå ha djur kvar till nästkommande år. Men i år är det väldigt tydligt att något inte står rätt till.

– Man ser hur det har minskat. Vi jagar konstant med tre-fyra hundar som har fungerat väldigt bra men de får söka, söka och söka. I början av jakten fick vi inte upp ett spår, inte en lega – ingenting, säger Yvonne Ramstad.

De har sett någon ko med kalv, men de var små.

– Jag har jagat i så många år och det är skrämmande att se vad som har hänt här. Vi har i princip inga fjolingar, får väldigt små kalvar och våra avelstjurar finns inte. Fortsätter det så här kan vi sluta jaga. Vi kanske kommer till punkten där vi måste göra ett break på ett eller två år. Men vi får skylla oss själva som lytt skogsbolagen och fortsatt skjuta av, säger hon.

Hon påpekar att samarbetet med skogsbolaget som upplåter jakten har fungerat bra och att de som jägare ändå möts av förståelse. Problemet är inte isolerat till deras jaktområde, Yvonne Ramstad har fått liknande rapporter från Tärendö, Anttis med flera.

– Vi jägare måste rannsaka oss själva och bestämma oss hur vi ska gå vidare. Det kommer finnas områden som skjuter bra någon vecka, men generellt har vi inte den älgstam som vi borde förvalta och vara rädd om, säger hon.

Resultatet av höstens älgobservationer är ännu någon månad bort, men enligt viltkonsulenten Björn Sundgren på Jägareförbundet i Norrbotten ser siffrorna som kommit in hittills ganska mörka ut. Dock med vissa undantag som Kiruna kommun och norra Pajala kommun när det gäller andelen kalvar.

– Neråt Tornedalen och resten av länet har det varit riktigt dåligt med kalv i år, faktiskt sämre än den heta sommaren 2018 som tog mycket kalv. Men det har varit en tuff vinter, en sen vår och en periodvis het sommar som gav dåligt bete, säger Björn Sundgren.

År 2021 går inte att skriva i sten än, men Björn Sundgren törs ändå slå fast att även de vuxna produktiva älgarna är på nedgång.

– Det ser ut att bli en rejäl dipp, men vi har också haft en lång period med relativt hög avskjutning och älgstammen har långsamt gått neråt, säger han.

Han ser framför sig att vissa jägare kommer vara långt ifrån att nå avskjutningsmålen och att det i sin tur kommer att leda till kritik från skogsbolagen.

– Man har ett ganska hårt tryck från markägarsidan som har skogskador som ligger alldeles för högt på sina ställen. Man har tryckt på att planerna ska fyllas, dels har också den tidiga snön stoppat jakten på framför allt kalv, säger Björn Sundgren.

På sätt och vis kan den senaste tidens snöfall ha kommit till älgens undsättning. Smälter den bort igen kan dock framför allt fler kalvar fällas innan jakten avslutas i hela länet sista januari. Ovan odlingsgränsen är den redan över.

– Jag tror att vi kommer att ha mycket älgar kvar, men det innebär nog ändå att stammen minskar, säger Björn Sundgren.

Så har älgstammen minskat

Inför jaktsäsongen finns ungefär 300 000 älgar i Sverige varav ungefär 80 000 fälls, enligt Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Sedan ett nytt älgförvaltningssystem infördes 2012 har älgstammen minskat med ungefär 20 procent, enligt Naturvårdsverket. Det beror på att avskjutningen är högre än reproduktionen och älgstammen har minskat tio år i rad.

Inte bara i Norrbotten är jägare oroliga för utvecklingen, till exempel uttryckte Jägareförbundet i Jämtland nyligen samma oro för minskad älgstam.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!