Nils Olov Lindfors (C): Ekonomin kommer först

Kompetensförsörjningen blir den viktigaste frågan inför nästa mandatperiod. "Ekonomin kommer först, sedan kan man utveckla" säger Nils-Olov Lindfors (C).

Nils-Olov Lindfors (C) har fötterna stadigt i myllan. Han föder upp foder och frun föder upp arabiska fullblod.

Nils-Olov Lindfors (C) har fötterna stadigt i myllan. Han föder upp foder och frun föder upp arabiska fullblod.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Norrbotten2022-08-24 06:00

Nils-Olov Lindfors blev politiker för cirka tio år sedan efter en händelse under den tid han arbetade på Mefos, som senare blev Swerim.

– Jag blev politiker för att jag blev förbannad. Det var när vi på Mefos sökte miljötillstånd och fick läsa protokollet från Miljönämnden. Då slog jag näven i bordet och sa att "i den där nämnden ska jag sitta". Så blev det, säger Nils-Olov Lindfors.

– När jag sedan kom till nämnden så märkte jag att ingen hade kunskap om näringslivet. Det var i huvudsak pensionerade kommunalarbetare och tjänstepersoner, men det är så viktigt att det är en bred schattering i de här nämnderna då de är remissinstans innan ärendet går upp till länsstyrelsen, säger han.

Från 2018 är han regionråd med ansvar för regional utveckling. 

– Där jag nu hamnat och där allt rör metallurgi och vätgas är det extra kul att vara politiker med bakgrund från mitt förra liv där jag är klassad som högnivåkonsult av FN och Världsbanken inom området metallurgi. Jag är även klassad av CIA som nyckelperson för amerikanskt näringsliv inom området produktion av vätgas. 

– Det har varit som hand i handske att ha den här rollen just den här tiden, för jag vet att Norrbotten har de bästa grundförutsättningarna i världen att ta ledarskapet i den gröna omställningen, säger han.

Nils-Olov Lindfors är född i Moskosel och gick i enhetsskola i Råneå. Efter studier till bergsingenjör vid KTH i Stockholm återvände han till Norrbotten. Numera bor han strax norr om Luleå på en gård som byggdes 1898 och som hans farfar köpte på 30-talet. 

Inför valet och den nya mandatperioden finns flera frågor som blir betydelsefulla. En viktig fråga är kompetensförsörjningen.

– Inom hälso- och sjukvården är den viktigaste frågan för norrbottningarna – kompetensförsörjningen. Det skrivs väldigt mycket om det och jag tror att aldrig vi haft så många anställda läkare, sjuksköterskor och undersköterskor, men behovet ökar hela tiden. Vi måste steppa upp något enormt för kompetensförsörjningen har inte tagits på allvar. Under nästa mandatperiod börjar näringslivet rekrytera och det finns mycket kompetenser inom det offentliga som passar in i näringslivet. Då måste det offentliga kunna konkurrera. Vi måste får fler att flytta till Norrbotten. Vad jag föreslagit är att vi måste samarbeta inom norra Sverige, Norge och Finland för att marknadsföra oss tillsammans, men inte konkurrera förrän vi får intresseanmälningar.

En annan fråga är hur Region Norrbotten organiseras.

– Vi är en organisation som har arbetssätt om ligger 40, 50, 60 år tillbaka i tiden. Det är så toppstyrt och det är ingrott i väggarna. Vi gjorde en genomlysning och tänkte göra en omorganisation, men det tog för lång tid på grund av coronapandemin. Oppositionen tycker att det gått för fort men min bild är tvärtom för det är så man arbetar inom näringslivet. 

Kan kritiken om hur ni hanterar kompetensbristen inom vården göra att ni förlorar valet?

– Det inser jag också. Vi har gjort för lite. Det finns orsaker till det, men det spelar ingen roll för det är resultatet som räknas. Något som jag känner är viktigt är att det gäller att ha ett arbetssätt som involverar medarbetarna. Man ska trivas på jobbet och trivs du inte där då är det dålig arbetsmiljö, säger Nils-Olov Lindfors (C).

För ett år sedan sa man att industrisatsningarna i norr kommer att öka behovet av kompetens och att målet är att rekrytera 25 000 personer. Som en följd utav det här så kommer befolkningen i Norrbotten och Västerbotten att öka med 100 000 personer. 

– Vi måste få arbetslösa i södra Sverige att titta på jobb här i norr. Jag tycker vi ska införa flyttbidrag. En "testa-på-resa" upp till Norrbotten för att prova på att bo en stund här. Det ska inte vara ett tvång utan man ska ges möjlighet att åka till norr och se om man kan trivas i bygden. Det tror jag skulle kunna underlätta.

– Regional utveckling har kommit lite på sidan om, men det är viktigt att se helheten. För utan en kraftig motor kan vi inte utveckla sjukvården. Vi vill absolut inte höja skatten för det är en dämpande faktor för all utveckling. Vi ska bygga näringsliv, Norrbotten som samhälle och blir fler i länet. Tusen fler norrbottningar skapar ytterligare en skattekraft på 30 miljoner kronor. Så det är viktigt att ekonomin kommer först, sedan kan man utveckla, säger Nils-Olov Lindfors (C).

Om Nils-Olov Lindfors

Namn: Nils-Olov Lindfors 

Ålder: 73

Familj: Hustru 

Utbildning/yrke: Bersingenjör, KTH

Förebild: Nelson Mandela, RSA

Lyssnar på: Chuck Berry

Hjärtefråga: Ärlighet

Viktigaste valfrågan: Ekonomi, regionalt, nationellt och internationellt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!