Nekades till att ta med hjälpmedel

Tommy Eriksson och frun Anne-Marie åker till sommarstugan på Seskarö så ofta de kan. För att ta sig hit måste de beställa färdtjänst. Men när Tommy Eriksson senast skulle beställa färdtjänst, fick han ett oväntat besked.

Nekas. Tommy Eriksson får inte ta med sig sina hjälpmedel som han behöver i sin vardag när han reser med färdtjänst från Luleå till sommarstugan på Seskarö.

Nekas. Tommy Eriksson får inte ta med sig sina hjälpmedel som han behöver i sin vardag när han reser med färdtjänst från Luleå till sommarstugan på Seskarö.

Foto: Lisette Olsson

NORRBOTTEN2016-07-04 08:17

Han och hustrun Anne-Marie bor i lägenhet i centrala Luleå, för tio år sedan så drabbades Tommy Eriksson av en stroke och blev halvsidesförlamad. För att klara sin vardag är han beroende av olika hjälpmedel.

Tidigare har de hjälpmedel som han är i behov av fraktats med på resorna till och från stugan.

– Stugan är vårt enda andningshål i hela världen, och det budskap som vi fick när jag drabbades av det här för tio år sedan var att vi skulle släpa med oss alla grejerna mellan Luleå och Seskarö. Vi fick inga hjälpmedel hit, säger Tommy Eriksson.

När han ringde och bokade färdtjänst till stugan för att fira midsommar möttes han av ett annat besked.

– När vi nu beställde färdtjänst inför midsommar så säger de att vi inte får ta med de här grejerna, utan bara rullstolen som jag sitter i. Ingenting annat får följa med, berättar Tommy Eriksson.

– Som funktionshindrad ska jag enligt lag ha samma möjligheter som icke funktionshindrade, säger han.

Tommy Eriksson är begränsad utan sina hjälpmedel. Får han inte ta med sig dem är han fast i lägenheten i Luleå.

– Han kan vara borta högst två timmar, så vi kan inte åka och hälsa på någon, säger Anne-Marie Eriksson.

– Vi försökte prata med dem när vi bokade och förklara hur det är, men de sa bara att det är synd och att de har sina regler att följa, berättar hon.

Färdtjänst rekommenderade att skicka grejerna med bussgods.

– Inte kan vi skicka iväg dem hemifrån. Tommy behöver ju grejerna innan han åker, och bussgods går ju inte ut på ön, säger Anne-Marie Eriksson.

–Vi har ju fått ta med grjerna förut, men de upprepade som en trasig grammofonskiva att de har deras regler. Telefonisten menade något i stil med att de kanske bara har varit snälla förut, berättar paret Eriksson.

Tack vare Tommy Erikssons assistansbolag kan paret vara bosatta i stugan under sommaren, bolaget har köpt de hjälpmedel som han behöver och levererat dessa ut till stugan på Seskarö.

– Jag är oerhört tacksam till assistansbolaget som har hjälpt oss. Men det här kan ju inte bara gälla oss, de som inte har ett assistansbolag som hjälper till kommer ju ingenstans, säger Tommy Eriksson.

Paret kommer att gå vidare med ärendet och överklaga reglerna i de instanser som krävs.

– Vi har i alla fall fått ett andrum just nu, och möjlighet att kunna vara här i stugan denna sommar, säger Anne-Marie Eriksson.

Det här är färdtjänst:

Färdtjänst får anlitas av den som efter ansökan har fått tillstånd till det.

Tillstånd för färdtjänst ges till personer som på grund av funktionshinder har svårigheter att förflytta sig på egen hand eller resa med allmänna kommunikationsmedel.

Om den som söker tillstånd till färdtjänst behöver ledsagare under resorna ska tillståndet gälla även för ledsagaren.

Varje kommun ansvarar för att färdtjänst av god kvalitet anordnas inom kommunen, och mellan flera kommuner.

Kommunen får överlåta uppgiften till lokala trafikmyndigheten i länet.

Källa: sverigesriksdag.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!