Det är ledamoten i regionfullmäktige Lennart Åström (S) som lämnat in motionen. Målet är att alla hälsocentraler ska ha tillgång till geriatrisk kompetens. Alltså vård inriktad mot äldre.
– Kan vi få en frisk äldre befolkning är det också bra för ekonomin inom regionen, säger han.
Den demografiska utmaningen som länet står inför kräver detta, menar Lennart Åström. Samtalen kan också funka som ett sätt att introducera äldre in i vården.
– Men också att få in dem på rätt vårdnivå. Många äldre besöker vården först när de har akuta behov.
Men förslaget avslås av regionledningen. Motiveringen lyder att underlag saknas om att åldersgruppen i fråga är i behov av hälsosamtal.
– Det är förfärligt, och ett svek mot de äldre. Det är att inte inse problematiken i den ohälsa som kan komma när man blir äldre.
Förutom de fysiska svårigheter som kommer med åldern, trycker han på att den psykiska ohälsan kan stävjas på det här sättet.
Regionrådet Linda Frohm (M) menar att de samtalsstöd som redan finns – vid 30, 40, 50, och 60 år – måste nyttjas i högre utsträckning.
– Det finns ingen evidensbaserad forskning som visar att det ger resultat att tillföra ytterligare en grupp, säger hon.
Lennart Åström är oförstående inför resonemanget. Han menar att avsaknaden av hälsosamtal kommer leda till långt många fler sjuka än samhället har råd med i framtiden:
– Vem ska ta den kostnaden?. Det blir att putta över den kostnaden på kommun och region i framtiden.