Posk i attack mot Alternativ för Sverige

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, Posk, går framåt i kyrkovalet. Det gör även Alternativ för Sverige, som nu berättigas till mandatstöd från Svenska kyrkan. "Det är skändligt att ett nazianstruket och antisemitiskt parti lyckas utnyttja valsystemet", säger Lars-Gunnar Frisk, Posk, som kämpar för att avskaffa partipolitiken inom Svenska kyrkan.

Lars-Gunnar Frisk, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, Posk

Lars-Gunnar Frisk, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, Posk

Foto: Lisa Tegby

Norrbotten2021-09-20 16:43

Posk driver som sin enskilt största fråga, att politiska partier inte borde ha någon plats i kyrkans beslutande organ. I valet till kyrkomötet ökade nomineringsgruppen med fem mandat, från 43 till 48 av kyrkomötets totala 251. Samtidigt tappar både Socialdemokraterna och Centerpartiet sex respektive tre mandat. 

– Vi ser att de obundna grupperna sammantaget ökar, det är i linje med en utveckling som vi naturligtvis tycker är bra, säger Lars-Gunnar Frisk, stiftsföreningsordförande i Posk, Luleå stift. 

Han tolkar trenden som att nomineringsgruppen lyckats nå ut med sitt program. 

– Egentligen önskar jag att valet inte skulle behöva handla om valsystemet. Men det känns nödvändigt att ta den här debatten, partipolitiken skymmer hela tiden frågorna som rör kyrkans verkliga ärende, säger Lars-Gunnar Frisk. 

Han beklagar att Alternativ för Sverige tog tre mandat i kyrkomötet, vilket även innebär att partiet berättigas till mandatstöd. 

– Mandatstödet utbetalas ju till nomineringsgruppen, som i det här fallet är partiet. Jag tycker det är skändligt att ett nazianstruket och antisemitiskt parti lyckas utnyttja valsystemet så att Svenska kyrkan kommer måsta bidra med 345 000 till deras partikassa, säger Lars-Gunnar Frisk. 

Henrik Agerhäll, Alternativ för Sverige, tillbakavisar nazistanklagelserna. 

– Vi vill stoppa befolkningsutbytet och förespråkar återvandring istället för invandring. Men vi är inga nazister, säger han. 

Yvonne Stålnacke (S), som varit aktiv inom kyrkopolitiken på församlings- och stiftsnivå under den senaste mandatperioden ser nu ut att även ta plats i kyrkomötet, där Socialdemokraterna i Luleå stifts valkrets tar sju mandat. Hon tror att valdeltagandet i kyrkovalet, som i Luleå stift blev knappt 17 procent hade kunnat vara högre. 

– Jag tror vi måste vara lite självkritiska. Vi måste bli bättre på att berätta vad kyrkan gör. Kyrkan gör mycket viktigt, som människor uppskatter. Men vi måste bli bättre på att berätta det, säger hon. 

– Samtidigt vill jag rikta ett tack till alla medlemmar som tagit sig till vallokalerna och lagt sin röst i kyrkovalet, säger Yvonne Stålnacke.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!