Det är Dagens Samhälle som skriver om den kartläggning som Socialstyrelsen gjort och som visar att det skett en kraftig ökning av antalet digitala läkarbesök. I april i år handlade det om 35 000 besök, motsvarande tid förra året 13 000.
Det är främst boende i storstäderna som använder sig av möjligheten. 73 procent av de digitala besöken gjordes av boende i de tre största landstingen.
90 procent av dem som använder sig av "nätdoktorn" är dessutom under 50 år.
De vanligaste orsakerna till besöken är hudsjukdomar, infektioner och ögonsjukdomar.
Charlotte Pihl, utredare på Socialstyrelsen, tror att betydligt fler och även äldre kommer att använda sig av möjligheten i framtiden.
Socialstyrelsen har också identifierat sju privata aktörer som erbjuder digital primärvård. Även vissa landsting/regioner är igång med egna primärvårdstjänster.
– Vi kommer med en rapport i oktober där vi tar fram rekommendationer över vilken vård som lämpar sig för digitala tjänster och vilka som inte gör det, säger Charlotte Pihl till Dagens Samhälle.
Socialstyrelsen trycker även på för att den hälso- och sjukvård som bedrivs via digitala vårdtjänster ska omfattas av samma lagar och regler som övrig hälso- och sjukvård.
Enligt Pihl är det även viktigt att se över vad de digitala vårdtjänsterna har för påverkan på bland annat prioriteringar och tillgängligheten.