Den 1 juli 2020 skärptes lagstiftningen för brott med hedersmotiv. En särskild straffskärpningsgrund innebär sedan dess att heder betraktas som en försvårande omständighet och påföljden ska därmed bestämmas i en skärpande riktning. Två veckor senare, den 15 juli 2020, mördades 20-årige Reza Hosseini på en buss i Kiruna och Luleå tingsrätt blev därmed en av de första domstolarna i Sverige att tillämpa den nya lagstiftningen.
Sedan 2019 flaggar polisen brott med misstänkt hedersmotiv särskilt. Det året fick Norrbottenspolisen in sex sådana anmälningar, 2020 var antalet 17 och förra året anmäldes 16 misstänkta brott med hedersmotiv. Nu står det klart att endast ett av dessa brott klarats upp. Den tillförordnade chefsåklagaren Anna Bergström har ingen förklaring till de dystra siffrorna.
– Jag kan inte uttala mig om anledningen till det, det beror på vad det är för ärenden, säger hon.
Trots att endast två hedersmål i Norrbotten lett till fällande domar anser Bergström att kompetensen inom hedersproblematik är god på åklagarkammaren i Luleå.
– Det finns bra kompetens och vi är väl medvetna om att heder är en försvårande omständighet, säger hon.
Hon berättar att två åklagare tilldelats ett särskilt ansvar för att driva kompetensutvecklingen inom hedersproblematik, samtidigt som ett flertal åklagare gått interna utbildningar på myndigheten för att öka sin kunskap på området.
– Vi är väl medvetna om att hedersmotivet ska beaktas och anges i stämningsansökan, men det är inte alltid så lätt att visa i det enskilda fallet att det finns ett sådant motiv, säger Anna Bergström.
Ofta blir förundersökningarna där det finns en misstänkt hedersproblematik åklagarledda, men skälet till det är ofta något annat.
– Det finns en massa olika faktorer som styr om det ska vara åklagarlett eller polislett. Det kan vara att det gäller ett närståendebrott, ett barnärende eller att det är ett så pass allvarligt brott att det ska vara åklagarlett, säger Anna Bergström.
Hon menar att en viktig del i att brott klaras upp är att de anmäls i nära anslutning till gärningen.
– Och att förundersökningen bedrivs skyndsamt, säger Anna Bergström.