När kontanterna överges lämnas vissa utanför

Föreningar, småföretagare, äldre och funktionsnedsatta. Det är de som drabbas när kontanterna överges och digitala betaltjänster ersätter.

Helena Morén på länsstyrelsen i Norrbotten anser kontanterna fortfarande behövs ute i samhället.

Helena Morén på länsstyrelsen i Norrbotten anser kontanterna fortfarande behövs ute i samhället.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Norrbotten2019-12-16 05:00

Länsstyrelserna har i en gemensam rapport konstaterat att det blir svårare att delta i samhället för de som inte använder internet eller en smart telefon. I just detta fall när det kommer till betalmöjligheter.

För den breda massan av privatpersoner så bedöms tillgången till grundläggande betaltjänster vara tillfredställande i 17 av 21 av länen. Men tittar de på grupperna äldre eller funktionsnedsatta så bedöms läget istället vara problematiskt i nästan lika många av länen.

– Den digitala utvecklingen går för fort och vissa grupper hinner inte riktigt med och hamnar utanför. De digitala betaltjänsterna är jättebra för den breda massan men kontanterna behövs fortfarande, säger Helena Morén, handläggare på Länsstyrelsen i Norrbottens län.

Norrbotten utpekas som ett område där det bedöms finnas problem när det kommer till grundläggande betalmöjligheter. I storstäderna ser det fortfarande förhållandevis bra ut men för föreningar, företag och personer som lever i glesbygd finns det ökande svårigheter. 

– Äldre eller funktionsnedsatta kan ha svårt med det digitala, och utländska turister undviker gärna kortbetalning vilket påverkar besöksnäringen.

Flera länsstyrelser lyfter problematiken med att allt fler serviceboxar för insättning av kontanter tas bort och inte ersätts med någon annan lösning. För tre år sedan fanns det 1 935 ställen för att lämna in dagskassan till banken, men nu återstår bara 1 011.

För föreningar och mindre företag blir det därför allt svårare att deponera dagskassor och att allt fler då väljer att bli kontantfria. 

– Serviceboxarna försvinner i takt med att lokala bankkontoren läggs ner. I dagsläget finns det främst Sparbanken Nord som faktiskt hanterar kontanter på de flesta orterna i länet, sedan finns det någon annan också, säger Helena Morén.

I dag finansierar länsstyrelsen, via medel från Post- och telestyrelsen, sju betaltjänstombud i länet. Dessa finns i Karesuando och Övre Soppero i Kiruna kommun, Muodoslompolo och Kainulasjärvi i Pajala kommun, Kåbdalis i Jokkmokks kommun, Glommersträsk i Arvidsjaurs kommun och den sista i Morjärv i Kalix kommun.

– Jag ser att behovet av ombud är stort och det skulle behövas ännu fler. Vi bor i ett väldigt stort län med stora avstånd, skulle till exempel serviceboxarna i Karesuando och Övre Soppero försvinna skulle de behöva åka 18 mil enkel väg för att ta ut pengar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!