När en katt kommer in till en veterinär med symptom som kan vara salmonella måste ett prov tas eftersom det är en anmälningspliktig sjukdom. Salmonellan kan föras vidare till människa. Varje år brukar Länsstyrelsen i Norrbotten bli varse om ett fåtal fall men redan nu är summan uppe i 76 katter som konstaterats vara smittade av salmonella. Som mest har Norrbotten haft 13 fall på ett år och det var 2020.
– I år har det varit en väldig ökning och det har det varit i många län. Vi vet ännu inte varför, säger Anna-Maria Andersson, Länsveterinär vid Länstyrelsen i Norrbotten.
Det är under våren som katterna oftast smittas och fenomenet heter song bird fever, alltså att katterna blir sjuka när fåglarna börjar sjunga om våren. De smittas när de fångat och ätit en sjuk fågel.
Norrbotten är hårt drabbat men andra län i främst norra Sverige har det ännu värre. I Västernorrland är fallen över 200. Förra året konstaterades totalt 151 fall i Sverige, i år är antalet redan 1 281 vilket är det högsta antalet sedan dokumentationen startade 2010.
Det är främst finkfåglar som domherre, grön-, gråsiska eller grönfink som drabbas av salmonellan. Möjligen är det så att fåglarna är extra svaga i år men ingen vet exakt. Det är i alla fall en av spekulationerna.
– Det ska vara att fåglarna blir lättare byten för katterna efter en lång och hård vinter, det är teorin, säger Anna-Maria Andersson.
Salmonellan kommer från fåglarnas och katternas avföring och för att undvika smitta ska den som hanterar fågelbord och en sjuk katt vara extra noga.
– Om man har en sån här katt ska man vara noga med handhygienen, speciellt när man gör rent kattlådan. Katter är inte så lätt att säga var de får och inte får vara så de sitter på köksbänken eller köksbordet och man ska se till att torka av ordentligt där, säger Anna-Maria Andersson.
Det kan vara viktigt att söka veterinärvård snabbt. En katt som inte kommer in i tid och får hjälp kan dö även om det är ovanligt.
– De kan få diarré, kräkningar, tappar aptiten, feber och är allmänt nedsatta. De slutar äta och dricka. Det man gör på djursjukhusen, och de har ganska många inne just nu, är att man ger dem vätska och väntar att det ger sig. Det är som en kraftig magsjuka med allmänpåverkan och feber, säger Anna-Maria Andersson.
Människor får samma symptom men salmonellan brukar generellt sett inte innebära någon fara. Unga och äldre samt personer som är nedsatta kan drabbas hårdare.