Som vi avslöjade på torsdagen visar statistik från Trafikverket på en bedrövlig punktlighet i persontrafiken under december. Av 671 tåg inkom endast 524, eller 78,1 procent, inom ramen för vad som anses vara punktligt (maximalt 5.59 minuter försent).
När vi presenterar dessa siffror för Tomas Eneroth på telefon, konstaterar han:
– Det är väldigt allvarligt eftersom snittet de senaste åren har legat på 90-95 procent. Punktligheten har varit bra. Det får jag hoppas att operatörerna tar ansvar för, så att alla de investeringar vi planerar för får effekt.
Vilket ansvar har du som infrastrukturminister att det blir såna här förseningar?
– Huvudansvaret ligger på operatörerna och tågbolagen. Men genom att vi bygger ut järnvägen så pass kraftigt, kommer förutsättningarna bara att bli bättre. Det är klart att när det bara finns enkelspår blir det förseningar om man får problem i trafiken, eller när det är trångt på spåren som det är just nu i Sverige.
Infrastrukturministern pekar sedan på de stora satsningar som är redan är klubbade, som Norrbotniabanan. Men även de som planeras i framtiden, med bland annat dubbelspår som både Trafikverket och tågbolag efterlyser.
Eneroth uppger också att regeringen nyligen tagit beslut om att ge Trafikverket möjlighet att köpa in nya natt-tågsvagnar.
– Jag tror det är jätteviktigt att öka kapaciteten. Det är ett jätteintresse att åka tåg och det är fler företag som vill skicka gods med tåg. Enda möjligheten att möta det stora intresset, det är att vi bygger mer järnväg. Det är också en helt nödvändig väg för att klara klimatutmaningen.
Hur ser tidsplanen ut?
– Redan nu har vi tagit flera beslut om investeringar. Norrbotniabanan tog vi 2018 och nästa beslutstillfälle kommer att vara i maj/juni då regeringen ska presentera nästa nationella plan. Det är närmare 900 miljarder kronor som vi nu ska investera, och en mycket stor del av det är järnväg. Inte minst i norra Sverige.
När det gäller de resenärer som har drabbat av de stora förseningarna under jultrafiken, säger Eneroth:
– Vi har varit stolta i Sverige att under de senaste fem åren har haft en ökad punktlighet. Men för vissa operatörer och på vissa sträckor har man inte klarat uppdraget.
78,1 av tågen under december månad har kommit i tid här uppe. Vad tänker du kring det?
– Det är botten, och det ansvaret ska naturligtvis tågoperatörerna ta. Mitt ansvar som infrastrukturminseter, det är att se till att vi bygger mer järnväg.
Men går denna satsning nog snabbt?
– Det är klart att jag önskar att Norrbotniabanan, med dubbelspår, hade varit byggd redan. Det hade den varit om inte Moderaterna hade stoppat den 2006.
Du tror inte att Moderaterna har en annan syn på den saken?
– Nej, det tror jag inte. Moderaterna plockade bort Norrbotniabanan 2006 och stoppade projektet. Dom sa att det var samhällsekonomiskt olönsamt, och fortfarande finns det stora besparingar på ny järnväg från Moderaterna och Kristdemokraternas sida. Jag är djupt bekymrad över detta. Ser man inte den industriella utveckling som sker i Norrbotten och dess betydelse för hela Sverige, då har man missat någonting. Jag är rädd att Moderaterna är så fast i sitt Stockholmstänk att de inte ser hur hela Sverige har nytta av det som sker.