Mindre gift i viltfångad fisk– men fara är inte över

Testad lax från BD fisk understeg gränsvärden. Men råden för riskgrupperna ligger kvar. "Alla andra kan ju faktiskt äta fet fisk 52 gånger per år"

Nicklas Lundenor, BD fisk: "Jag tycker att det finns så mycket propaganda om hur giftig vildlaxen är"

Nicklas Lundenor, BD fisk: "Jag tycker att det finns så mycket propaganda om hur giftig vildlaxen är"

Foto: Pär Bäckström

Norrbotten2020-08-13 10:10

Enligt Livsmedelsverkets ska man gärna äta fisk, men för till exempel fet fisk fångad i Bottniska viken finns särskilda råd. Strömming och lax fiskade där kan innehålla höga halter dioxin och PCB. 

För barn, ungdomar, gravida och de som vill bli gravid i framtiden, är rådet att äta dessa fiskar högst två till tre gånger per år. Övriga kan äta vildfångad lax och strömming en gång i veckan.

I år har BD fisk skickat vildlax för provtagning PCB och dioxin för första gången. Laxen som, som fiskats längs Norrbottenskusten, var i olika storlekar, från tre kilo till 16 kilo stora. Svaret på proverna visade att ingen hade halter av gift som överskred gränsvärdena.

– Jag tycker att det finns så mycket propaganda om hur giftig vildlaxen är. Men proverna på laxen visar att halterna är lägre än gränsvärdena. Det gällde alla storlekar på laxen, även den största. De är klara för EU-export, säger Nicklas Lundenor, kvalitetsansvarig på BD fisk. 

Han säger att efterfrågan för vildlax är låg i Sverige, även om intresset är högre söderut, säger Lundenor. Den lax som säljs i butik är oftast odlad lax från Norge.

– Jag hoppas och tror att pandemin gör att människor väljer det lokala i större utsträckning. Det var i ropet redan innan pandemin, men det har nog fått bränsle. Det gäller att handla lokalt, annars försvinner produktion av mat från Norrbotten. Vi måste bli mer självförsörjande, säger han.

De sjunkande halterna av gifter gäller också strömmingen, särskilt aktuellt nu med surströmmingspremiären nästa vecka.

Någon förändring av Livsmedelsverkets råd är inte aktuellt i närtid. Trenden är att halterna av PCB och dioxin i fisk sjunker. Det är en långsam process som beror på att gifterna inte tillförs på samma sätt som tidigare. Samtidigt är gifterna av en typ som inte bryts ner i naturen.

– Det skulle vara bra att kunna lätta på råden, men 2018 kom en ny riskvärdering för hur PCB och dioxiner påverkar människor. Forskningen visade att gifterna hade negativa hälsoeffekter vid lägre halter än vad man tidigare trott, säger Rickard Bjerselius, toxikolog/rådgivare vid Livsmedelsverket.

Han lyfter också fram att det är nyttigt att äta fet fisk.

– Vi har uppdraget att informerar riskgrupperna att inte äta det här mer än två gånger per år. Alla andra kan ju faktiskt äta fet fisk 52 gånger per år, det glömmer man bort lite.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!