I studien kommer 15 personer att delta där syftet är att undersöka hur personernas sömn påverkas av ljus under nattsömnen. Forskarna tror att melatoninhalten, ett sömnhorm som kroppen bildar när vi sover, kan påverkas genom att ha det är ljust när vi sover.
Det forskarna vill undersöka är att mäta när på dygnet sömnhormonet melatonin utsöndras i kroppen. Studien kommer först att göra en kontroll av personernas sömnvanor och därefter görs en kontroll efter att de campat i en vecka och bara levt i naturligt ljus.
– Vi vill ta reda på om vi är biologiskt anpassade för att bo så här långt norrut, säger John Axelsson, professor i sömnvetenskap till Sveriges Radio.
I och med att vi människor har bott en väldigt kort tid i de nordligaste delarna av jorden så är det intressant ur ett evolutionärt perspektiv, därför kan det finnas negativa konsekvenser av att utsättas för solljus under sömnen.
Det gör att forskarna tror att det kan vara så att vi här uppe i norr inte hunnit anpassat oss till midnattssolens strålar.