Marcus levde i flersamhet

När Marcus nya kärlek föreslog att de skulle träffa andra personer gav han sitt samtycke – trots att han inte ville.

Marcus ångrar idag att han gav sitt samtycke till att gå in i ett polyamoröst förhållande trots att han egentligen inte ville. Det slutade i svartsjuka, och hans råd är att lära känna varandra på djupet först.

Marcus ångrar idag att han gav sitt samtycke till att gå in i ett polyamoröst förhållande trots att han egentligen inte ville. Det slutade i svartsjuka, och hans råd är att lära känna varandra på djupet först.

Foto: Illustration: Maria Lindgren

Norrbotten2020-02-14 05:00

Marcus är i 25-årsåldern och lämnade för ett par år sedan Norrbotten för att starta ett nytt liv med en kvinna han förälskat sig i. Men det nya förhållandet blev inte som han tänkt sig.

– Hon tog tidigt upp att hon ville testa att leva som "poly". Innan hon träffade mig hade hon levt i ett monogamt förhållande trots att hon inte ville och nu ville hon vidga sina vyer.

När de varit ihop i några månader träffade de ett par som levt i polyförhållanden i flera år. Men för Marcus "klickade" det inte.

– Det blev som att hon hade dem vid sidan av. Inombords blev jag väldigt ledsen, men eftersom jag älskade henne gick jag med på det.

Marcus hade tidigare erfarenhet av polyförhållanden efter att han träffat och blivit kär i en kvinna och en man som var sambos. Han beskriver att de levde ihop fastän de inte bodde under samma tak.

– När jag träffade dem var jag 18 år och nervös. Men vi blev som en familj. Vi umgicks varenda dag, så fort vi kunde åkte vi på familjemiddagar tillsammans. Vi hade jättetrevligt.

I början kändes det märkligt att vara tre. 

– Jag visste inte hur jag kunde agera om vi hade en myskväll hemma. Kunde jag hålla om någon av dem samtidigt som de gjorde det? Men de tog in mig, de visste ju att jag var ny.

De reste tillsammans och besökte festivaler.

– När man höll hand med båda två tänkte nog folk att vi var syskon eller att de var mina föräldrar, hur andra tänkte på det var spännande.

Efter ett par år gick de skilda vägar, men är fortfarande vänner.

– Det var en saga med ett lyckligt slut.

Det var därefter Marcus träffade kvinnan i södra Sverige på en sajt där människor med olika fetischer kan mötas. De chattade, och innan han visste ordet av hade han fått en biljett ner och de flyttade ihop.

De var öppna för sexuellt utforskande och gick på utlevnadsfester, vilket Marcus tycker gick bra. Men när det andra paret introducerades åts han upp av svartsjuka.

– Det blev väldigt tufft när hon pratade om sin andra partner. Det var som att jag blev bortglömd fastän vi var förlovade och det blev mycket svartsjuka och bråk.

Vad vill du säga till andra som vill testa att leva polyamoröst?

– Jag skulle säga lär känna varandra först. Verkligen, lär känna varandra in och ut, känn om ni har tillit till varandra och att alla är bekväma innan ni tar in fler, för det gjorde inte jag och det blev mitt livs största misstag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!