Mansdominans i samebyarnas ledningar

En genomgång av samebyarnas styrelser visar på stora skillnader i antalet kvinnor och män i maktpositioner, och allra störst är ojämlikheten i Norrbotten.

Viktig fråga. Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson ser det som nödvändigt att samiska organisationer blir mer jämställda.

Viktig fråga. Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson ser det som nödvändigt att samiska organisationer blir mer jämställda.

Foto: Mattias Forsberg

Norrbotten2015-07-05 19:30

Undersökningen är gjord av SR Sameradion och SVT Sápmi, och visar på en väldigt låg grad av jämställdhet i landets 52 samebyar. I styrelserna utgör kvinnorna sammanlagt endast 16 procent, och bara tre samebyar har en kvinnlig ordförande. 17 av samebyarna saknar helt kvinnlig representation i styrelsen, och bara fem har en någorlunda jämn könsfördelning.

De slår även fast att situationen är som sämst i Norrbotten, vars 34 samebyar totalt endast har 25 kvinnor i sina styrelser.

Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson menar att det borde vara ett problem för samebyarnas medlemmar, och ser det som en nödvändighet att samiska organisationer utvecklas till att få högre jämställdhet i styrelse och förvaltning.

– Man ökar trovärdigheten i en organisation om det är mer jämställt. Kan man inte delta på lika villkor är risken att folk inte vill vara med eller inte lägger lika mycket energi på besluten, och då kan det bli svårt med rekrytering och kontinuitet i en sameby, säger han.

Stefan Mikaelsson menar att den största anledningen till ojämställdheten beror på förlegad lagstiftning, där tidigare regeringar har beslutat om det samiska folkets villkor.

– De ville ha ett ojämställt samiskt samhälle. Avsikten var att inte så många kvinnor skulle involveras i , eftersom de bär vidare mycket av kulturen till sina barn och barnbarn. Men vi lever i en modern tidsålder nu så vi borde inte förlita oss på gamla lagar.

Lagen i fråga är rennäringslagen från 1971, som trots flertalet påtryckningar om en ändring från samerna fortfarande är aktuell. Enligt Stefan Mikaelsson kategoriserar lagen samebyn i medlemmar och renskötande medlemmar, där mannen görs till norm. Många samebyar tillämpar också lagen enligt lagstiftarens önskemål, menar han.

– Men man behöver ju inte följa lagen in absurdum. Är det så att samebyns medlemmar vill att fler ska vara involverade i förvaltningen så är det ju desto bättre att göra så. Det är ju inget hot mot samebyns existens att deras medlemmar får vara med och påverka på lika villkor, säger han.

Sametinget håller nu på att utforma en handlingsplan som ska skickas till regeringen den första oktober och beskriva hur de ska jobba för jämställdhetsintegrering inom sin kärnverksamhet de kommande åren.

– Jag hoppas att vårt arbete är en signal till samebyarna om hur viktig den här frågan är, och att de måste ta tag i sin framtid, säger Stefan Mikaelsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om