Marcus Eriksson är stationsbefäl vid Piteåpolisen, han tycker det är bra att regeringen initierat en amnesti för sprängmedel.
– Det främsta syftet är att få bort farliga ämnen från den kriminella miljön. Här i Norrbotten har vi främst fått in sprängmedel från gamla jordbruk, militärt material och mycket ammunition, säger han.
Det kommer till stor del från dödsbon och gamla ladugårdar.
– Förr var det inte lika hårt reglerat som det är i dag, det var lättare att köpa sprängmedel. Man använde det inom jordbruket för att spränga stenar, när man skulle anlägga åkrar och bygga vägar till exempel.
Marcus Eriksson berättar att det är vanligt att folk som exempelvis har köpt en gammal gård hör av sig för att de hittat dynamit uppe på höloftet i ladugården.
– Det är också vanligt att folk hör av sig angående granater som de hittat i dödsbon. Ofta är det fråga om attrapper, men det är svårt att veta. Är det en blindgångare så kan det vara absolut livsfarligt att hantera den, säger Eriksson.
En blindgångare är en bomb eller ammunition som är osäkrad, men ännu inte har detonerat.
– Det finns mycket militärt material i omlopp från tiden då Sverige var bättre rustat. Folk kan ha hittat granater och sånt på gamla skjutfält, sen har de tagit hem dem och haft dem i bokhyllan.
Dynamit som "svettats" är bland det farligaste godset att hantera.
– Det är när den blir ålder- och miljöpåverkad, den ser blöt ut. Det kan också synas att det bildats kristaller på den. Då kan det räcka med friktion för att den ska antända. Den är alltså inte farlig där den ligger, men det kan vara livsfarligt att hantera den, säger Marcus Eriksson.
Det är förbjudet att ta med sig sprängmedel som man vill lämna in i samband med amnestin till polisstationen. Den som vill göra sig av med farligt gods får ta kontakt med polisen, så kommer polisen och hämtar varorna.
– Vi använder oss av tre kategorier när vi bedömer godset och där är det bara en kategori som är tillåten att förvara på polisstationen. Det kan vara till exempel fyrverkerier, ammunition och militära larmanordningar, säger Marcus Eriksson.
Moderna sprängmedel och tändmedel så som sprängdeg, pentylstubiner och tändhattar får inte förvaras på polisstationen.
– Det är egentligen ofarligt att hantera dem, men i fel kombination kan det bli absolut livsfarligt, säger Markus Eriksson.
Denna typ av gods tas om hand av nationella bombskyddet.
– De kör upp från Stockholm med en lastbilstrailer. Då kör de efter en speciell rutt och hämtar upp gods som folk ringt in och meddelat att de vill bli av med.