Enligt siffror från Socialstyrelsen, som Karolinska institutet sammanställt över åren 2017–2021 tog 20 personer per 100 000 norrbottningar sitt liv, jämfört med 18,1 personer per 100 000 i riket under samma tidsperiod.
Samtidigt visar Folkhälsomyndighetens statistik gällande suicid på kommunnivå att det är fler män än kvinnor per 100 000 invånare som begår självmord i alla länets kommuner.
Karin Nordberg säger att kvinnor söker mycket mer vård och stöd för psykisk ohälsa jämfört med männen.
– Därför måste man fundera i alla aktiviteter man gör för att nå ut, var finns männen? Och hur ska vi nå dem?, säger hon.
För att nå de män som mår dåligt och inte söker vård menar hon att det är viktigt att prata om psykisk ohälsa för att bryta stigmat.
– Det finns så mycket skam och skuld i det. Att bryta ett ben är inte skam- och skuldbelagt, men att ha själsliga problem, det finns mycket kultur och värderingar om att man är svag om man inte tar sig i kragen. Det är tabubelagt i vårt kulturella samhälle i Sverige kring varför vi inte kan prata om psykisk ohälsa på samma sätt som vi kan prata om brutna ben. Det är en värdering som finns i det, så prata om det är viktigast av allt.
Under 2022 har ett intensivt arbete pågått, där Region Norrbotten tillsammans med Norrbottens Kommuner tagit fram länets första gemensamma suicidpreventiva handlingsplan.
– Vi har gjort det utifrån beprövad evidens. Vi har haft återkommande träffar med kommunrepresentanter, verksamheter inom regionens område, brukarorganisationer och processat fram den med det man säger från NASP(Nationellt Centrum för Suicidforskning och Prevention), för att se vad som är verksamt och vad vi behöver göra inom det suicidpreventiva området, säger Marcus Junkka Bideke, Processledare psykisk hälsa- suicidprevention på Norrbottens Kommuner.
Vi har tidigare berättat att den ideella organisationen Suicide Zero presenterat en ny rapport som visar att Norrbottens kommuner fortfarande saknar viktiga insatser, som bland annat att ge stöd till riskgrupper, utbilda personal, genomföra insatser i skolan för att förebygga självmord.
Junkka Bideke säger att de är medvetna om information som förekommer i Suicide Zeros rapport och att det i stora drag är delar som finns med i den gemensamma länsplanen. Planen sträcker sig fram till 2030 och ska även fungera som en grund, som länets kommuner kan använda för att skapa en lokal handlingsplan inom området.
– Det här jobbar vi med i princip på daglig dags nu från länsnivå, att stötta kommunerna och även regionens arbete. Det är en fråga som inte bara handlar om psykiatrin eller socialtjänsten, att vi får ut den på hälsocentralerna, i skolorna, kultur och fritid och så vidare.
Här finns stöd
SOS Alarm 112: Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112.
Mind Självmordslinjen: Är till för dig som har tankar på att ta ditt liv eller har en närstående med sådana tankar. De har öppet dygnet runt varje dag. För samtal ring 90101 eller chatta på mind.se.
Vårdguiden 1177: Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Telefon: 1177, Webb: 1177.se
Jourhavande medmänniska: Telefon: 08-702 16 80, alla dagar 21-06. Chatt, sön och mån 21-24: jourhavande-medmanniska.se