Arrangemanget som genomförs under lördag och söndag riktar sig till unga landsbygdsbor, landsbygdsvurmare och landbygdsutvecklare. På schemat finns bland annat workshops i filmskapande, påverkan med Sveriges ungdomsråd och organisering med artisten och folkbildaren Behrang Miri. Riksdagsledamoten Ida Karkiainen (S) och kommunpolitiker från Boden kommer att delta.
– Det är ett digert schema på temat att unga landsbygdsbor ska lära mer om organisering, skaffa nätverk och att peppa varandra, säger Isak Bergström, projektledare #ungapålandsbygden.
Storstadsnormen är ett brett utryck och kan ta sig många uttryck menar han.
– Det är de personliga erfarenheterna som präglar uppfattningen. Men det handlar både om att det finns en förväntan om att man ska flytta in till stan för att göra karriär, vara kreativ, leva ut sig själv och vara framgångsrik. En felaktig norm om att det inte skulle vara möjligt ute på landet.
– Det är också storstadsnormen som gör att folk frågar varför man blev kvar, kom du inte längre än så här? Man förväntas flytta till storstan, fortsätter Isak Bergström.
Skiljer sig Norrbotten från övriga Sverige när det gäller uppfattningen om storstadsnormer?
– Jag har ingen analys över hur de stora övergripande dragen ser ut. Men givetvis ser det väldigt olika ut man till exempel jämför den norrbottniska landsbygden med den småländska. Det var ganska intressant när vi var i Gällivare i höstas där vi fick höra att "här finns ingen landsbygd, det är sånt de har i Småland. Här har vi skog och orter".