Gruvjättens nya HR-direktör Maria Reinholdsson kommer närmast från Telenor Sverige där hon har jobbat i tio år.
– Jag är utbildad personalvetare, beteendevetare med en MBA i ekonomi och har jobbat 25 år inom HR, säger Maria Reinholdsson.
Hon tillträder senast under tredje kvartalet men hoppas att hon redan före sommaren ska kunna börja sitt nya jobb.
Nu bor hon med familjen i Stockholm men kommer ursprungligen från Iggesund i Hälsingland.
– Jag pluggade fyra år i Umeå och så var jag en hel i Luleå när jag jobbade för Vattenfalls eldistributionsbolag där vi hade en driftscentral. Så det är min relation till norra Sverige, säger hon.
Hon har jobbat 14 år på Vattenfall, framför allt i eldistributionsbolaget men även på it-bolaget, Norden och på koncernen. Därefter började hon på Telenor där hon nu varit i tio år.
– Där har jag varit i Telenor Sverige, men även i Oslo. Jag har även varit två år utomlands innan jag kom tillbaka till Telenor Sverige, säger hon.
När hon nu börjar sitt nya jobb på LKAB så ser hon flera möjligheter, men även utmaningar, inte minst när bolaget står mitt i den gröna omställningen.
– En omställning ställer höga krav på en HR-funktion. Hur tittar vi på kompetens och hur ser vi till att alla hänger med och håller sig relevanta i sin kompetens att följa med bolaget såsom den måste förflytta sig. Samt också, kan jag se, att attrahera och locka nya anställda till bolaget. Jag ser det som en jättemöjlighet men också som en utmaning.
Med tanke på den industrialisering som norra Sverige står inför så kommer flera bolag att vilja rekrytera personal. Hur ser du på det?
– Nu har jag inte ännu hela perspektivet, men man skulle som viktiga bolag i norra Sverige kunna jobba med attraktiviteten för regionen. Där tror jag man kan samarbeta. När det sedan gäller varje enskild individ så kommer det naturligtvis alltid att finnas ett mått av konkurrens, men med den framtid som finns så handlar det kanske än mer om möjligheter till samarbete. För att få fler till industrin, få folk att etablera sig i regionen. Det är i grunden positivt att det är många som vill satsa, att människor kan röra sig mellan olika arbetsgivare och ta med sig kompetens och perspektiv så att verksamheter ständigt utvecklas, säger Maria Reinholdsson.