Johan Sandström och Tommy Jensen är båda professorer i företagsekonomi, Sandström på universitet i Luleå och Jensen på Stockholms universitet.
De två driver sedan januari 2015 ett forskningsprojekt om gruvdrift som ska pågå till och med 2017.
Men efter ett knappt års arbete åkte Sandström och Jensen ut från gruvområdet i Kiruna.
– Dialogen är stängd sedan november i fjol, det är röd flagg för oss. Vi har varit i kontakt med ledningen via telefon och mejl och de är väldigt tydliga. Vi kommer inte innanför grindarna, säger Johan Sandström.
De två forskarna har vänt sig till högsta ort, LKAB:s ordförande Sten Jakobsson. Men utan framgång.
– De ser inte varför vår forskning är viktig. För dem är vi tid och pengar, de menar att det kostar att ta emot oss, säger Tommy Jensen.
Projektet består till stora delar av intervjuer, inte minst med anställda på gruvbolagen. LKAB:s orubbliga attityd tvingade de två forskarna att ompröva sitt arbete.
De fortsätter dock projektet och träffar nu de anställda utanför grindarna. Med undantag för cheferna som inte får tala med dem.
– Vi är ledsna för vi tappar ju ledningens perspektiv. Men vi kan inte heller stå med mössan i hand, säger Johan Sandström.
Projektet omfattar även en urangruva i Kanada.
Har ni samma problem i Kanada?
– Nej, inte alls, säger Tommy Jensen.
Projektet är finansierat av staten men statliga LKAB ser inte det som något skäl att medverka.
– De är vana vid forskning som syftar till att öka deras effektivitet, produktivitet och lönsamhet. Vi kan inte lova det, det här är grundforskning, säger Johan Sandström.
Enligt de två har LKAB uttalat att de inte får ta deras anställdas arbetstid i anspråk, särskilt inte chefernas.
– Men de vi träffat upplever det inte så, säger Sandström.
De två misstänker att LKAB:s ledning är orolig för att projektet ska resultera i något som uppfattas som negativt för bolaget.
– Ja, vi tror det är ett missförstånd, att vi kan ha gjort något som de inte blir glada av, säger Tommy Jensen.
– Det blir lite spekulativt men vi har en känsla av att de inte litar på oss. Men vi har öppet kommunicerat om projektet från dag ett via en öppen webbsida. Hela projektet är ju mycket komplext och sammanvävt, säger Sandström.
De två forskarna betonar dock att LKAB är i sin fulla rätt.
– De är anläggningsägare, de har rätt att göra såhär och vi har inte rätt att gnälla över det. Men det är synd, det skapar mer problem än möjligheter. Vi får inte komma innanför grindarna och vi är ledsna för det, säger Johan Sandström.