– Regeringen har visat ett modigt politiskt ledarskap och hanterat frågan. Vi får inte hamna i den här typen av situationer framöver, säger Niklas Johansson, direktör för kommunikation och klimat på LKAB.
LKAB är i dag en av Sveriges cementtillverkarens Cementas största kunder då man använder stora mängder betong, där cement ingår, för bergförstärkning.
En stopp av produktionen i Gotland riskerade ett produktionsbortfall för LKAB:s mellan 50-80 procent, enligt gruvjätten. Bolaget menar nu att cementkrisen har öppnat ögonen för många gällande svårigheterna kring tillståndsprocesser.
– Det här har varit ett uppvaknade för stora delar av samhället. Det visar på sårbarheten i samhället och hur lång tid att ställa om basindustrin med långa processer.
LKAB vill nu se smidigare tillståndsprocesser framöver för att kunna hantera de industriomställningar som krävs för att lösa klimatfrågan.
– IPCC:s miljörapport kom just och vi har ont om tid. För att vi ska klara av att ställa om till ett fossilfritt samhälle så krävs smidigare tillståndsprocesser. Vi måste göra förändringen snabbare och då kan vi inte fortsätta i den takt som vi ser nu. Det kommer behövas mod och ansvar från alla aktörer, myndigheter, företag och domstolar. Annars kommer vi inte se någon förändring, säger Niklas Johansson, direktör för kommunikation och klimat på LKAB.