Nordkalk hade problem med kalkklumpar i ett schakt i sin kalkugn och det var i samband med att vatten sprutades in som olyckan inträffade, 2011. Ugnen var het.
– Jag har aldrig varit med om att spola vatten i ett varmt schakt. Eldfast tegel tål inte vatten. Jag vet inte hur det gick till där uppe och inte vem som sade att man skulle använda den här metoden med vatten, sade Åke Flod, pensionerad från Nordkalk, när han förhördes i rätten på onsdagen.
Flod hade ett chefsjobb vid ett dotterbolag till Nordkalk. Då hade han aldrig tillåtit denna metod, sade han.
Hade du tillåtit den i Luleå?, löd en fråga.– Nej.
Bildas klumpar (sintertillväxt) ska man istället låta ugnen kallna, vilket tar ett antal dagar. Sedan är det inte förenat med risk att ta itu med klumparna, i det läget kan man använda vatten. Så beskrev Åke Flod saken.
Luleåugnens tillverkare föreslog en annan metod, dock inte vatten på het ugn, det ska han ha kollat efter olyckan.
Men Nordkalk håller fast vid att den i Luleå använda metoden är gångbar.
Man kan spruta vatten medan ugnen har produktionsvärme, när den alltjämt är het.
– Skillnaden är var i ugnen man tillför vatten och i vilka mängder, säger Ewa Feldt, kommunikationschef vid Nordkalk i Skandinavien.
I Brahestad, i Finland, har Nordkalk en anläggning och där används metoden, uppger hon.
Rättegången sätter åklagaren och advokater på prov vad gäller produktionsmetoder och teknik. När kalken bränns är det kring 1 000 grader varmt i ugnen.
När den fått kallna är det likväl ett par hundra grader, och i kalkklumparna varmare än så.
Det här är emellertid hela skillnaden, enligt Åke Flod.
Efter olyckan kallades Åke Flod upp till Luleå för att lösa problemen, kalkklumparna var ju kvar i ugnen. Då lät Nordkalk ugnen kallna för att sedan spola vatten med en trädgårdsslang, ungefär, beskrev Åke Flod . Det var han som ledde och utförde jobbet ihop med operatörer.
Flods bedömning av vad som hänt vid olyckan i Luleå är att de stora mängder vatten som spolades in uppifrån lade sig på kalk som kom i vägen. När det lossnade var det 800-1 000 grader varmt i viss del av ugnen medan det var kallt vatten i en annan och ånga trycktes ut över arbetarna.
På ett möte efteråt sade Flod sin mening, fel metod användes, och då blev han en avvikare från Nordkalks uppfattning. Det här framgår av utredningsförhör och berördes även i rätten på torsdagen.