För 23:e året i rad har Nils Holgersson-gruppen, som består av representanter från Bostadsrätterna, HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO sammanställt Nils Holgersson rapporten. Där framgår bland annat att kostnaden för sophämtning varierar stort från kommun till kommun.
Bland de fem dyraste kommunerna i landet hittar vi tre i Norrbotten. Bara i Härjedalen är kostnaden högre. Därefter är det i Pajala, Arjeplog och Övertorneå som kostnaden uppgår till över 2600 kronor per hushåll om året. Det kan jämföras med kostnaden i de billigaste kommunerna Malmö och Burlöv, där priset ligger på 552 kronor om året.
Den avgörande faktorn till varför kostnaden skiljer sig åt så pass mycket är de geografiska skillnaderna mellan landets kommuner där det generellt kostar mer per hushåll i glesbefolkade kommuner. Även kommunens miljöambitioner har en roll att spela. Att separera matavfallet från de övriga hushållssoporna och använda för kompostering eller biobränsle ökar kostnaden.
Kommunerna med hög kostnad kan dock motverka att priset blir så pass högt. Detta genom att införa en så kallad behovsanpassad tömning. Det innebär att fastighetsägarna själva, eller i vissa fall kommunen väljer att få hushållsavfall hämtade mindre frekvent. Detta är ofta fallet i glesbyggdskommuner, vilket gör att kostnaderna då i praktiken blir lägre än vad som anges i rapporten. Men priset per tömning är fortsatt betydligt högre i de kommuner som toppar listan.