Lista: Här är de vanligaste felen hos besiktningen

Norrbotten är fyra i landet när det gäller minst antal underkända fordonsbesiktningar. Men hälften av de vanligaste felen är saker som lätt går att rätta till. Här har du listan.

Halvljus är ett vanligt fel vid besiktningen och det är inte så lätt att hantera i en modern bil. ”Vissa kan du inte byta själv”, säger Lars Emanuelsson på Bilprovningen i Luleå.

Halvljus är ett vanligt fel vid besiktningen och det är inte så lätt att hantera i en modern bil. ”Vissa kan du inte byta själv”, säger Lars Emanuelsson på Bilprovningen i Luleå.

Foto: Mattias Friberg

Norrbotten2021-03-25 08:00

Norrbotten har under en längre tid haft bra besiktningsstatistik och Transportstyrelsens siffror från förra året visar att det är länets bästa sedan mätningarna startade 2010.

Norrbotten är fyra i landet med 20 procent underkända fordon. Gotland, med 19,3 procent, är bäst före Stockholm och Halland. Värst är Värmland där 27,8 procent av fordonen blev underkända.

Lars Emanuelsson är stationschef på Bilprovningen i Luleå och han känner igen trenden. 

– Vi har kanske lite mindre salt på väggarna så det är mindre rost här. I övrigt vet jag inte. Vi är kanske lite bättre på att underhålla våra bilar. Kanske har vi lite nyare vagnpark än på övriga ställen, säger Emanuelsson.

Men Norrbotten har faktiskt en av de äldre vagnparkerna i landet (bilarna är i snitt tillverkade 2002). Det handlar kanske om att motorintresset är stort i länet.

– Vi är kanske lite bättre på att underhålla här, att skruva i bilar. I storstäderna tror jag inte att det är så många som har tillgång till det. 

Det finns en sak till som kan ha påverkat statistiken. En del av de sämre bilarna har kanske inte varit inne för besiktning än.

– Alla som skulle in i februari till augusti förra året fick sju månaders förlängning. Så de kommer nu för oss de bilarna. Lite kan det spela in. 

Transportstyrelsen presenterar också de vanligaste felen per län. Nästan hälften av tio i topp-listan är enkla saker som positionslykta, halvljus, blinkers och skyltljus. 

– Halvljus har det faktiskt blivit mycket. Det är svårt att sätta dit lampan så folk sätter lampan fel och du får en diffus ljusbild. Sen har det kommit plast i stället för glas (på ljuskåpan). Den blir jättedålig efter ett tag så den får man polera. Det blir alldeles grå, en grumlig bild. 

Har du ett råd på vad man ska göra inför besiktningen?

– Gå runt och kolla varenda lampa. När det gäller att kolla parkeringslamporna ska man ha ljusknappen i mittenläget, då ser man bara den. Det är jättevanligt. ”Vi har ju kollat det i går”. Men de glömmer en sån grej. När det gäller skyltljuset: böj dig ner och kolla.

Det är en del småfel som slinker igenom.

– Torkarblad, spolarvätska, fungerar alla bältena? Det är vanligt att varningstriangel ligger i garaget, man har städat bilen. Det är en anmärkning det också.

De vanligaste felen

Här är de tio vanligaste besiktningsfelen i Norrbotten:

1. Positionslykta

2. Strålkastare halvljus

3. Parkeringsbroms bromsverkan

4. Spindelled

5. Skyltlykta

6. Färdbroms bromsbelägg

7. Styrled

8. Kopplingsdel demonterbar

9. Körriktningsvisare

10. Färdbroms bromskraftfördelning

Om du får underkänt för småfel som till exempel positionslykta eller saknad varningstriangel och inte har rättat till felen till nästa års besiktning blir det ombesiktning.

Källa: Transportstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!