Arjeplog
Kommunen höll en tävling 1952 som Bo Lundgren vann och vapen skapades därefter utifrån hans förslag. Månsymbolen i vapnet är också en gammal medeltida alkemisk symbol som står för mineralen silver. I detta vapen står det för silver som kan kopplas till Nasafjälls silvergruva.
– För en kommun är vapnet väldigt viktigt, man vill att alla ska vara med i formandet av sitt vapen och då höll man en tävling om att skicka ett förslag på vapen, berättar Elias Sonnek.
Arvidsjaur
Skapades av Karl Nordlund 1945 och omarbetades av Riksheraldiska ämbetet till dagens vapen. Karlavagnen står för kommunens nordliga läge och renen för renskötsel.
– Karlavagnen är ett gammal och klassiskt symbol som även finns i Sveriges riksvapen och renar har säkert varit fler och funnits i Arvidsjaur förut när vapnet gjordes.
Boden
Muren står för den fästning som staden har byggts runt och kom fram 1919.
– När man skulle ta fram vapnet för 100 år sedan var det heraldiker i Stockholm som skapade vapnet. Man tyckte staden såg militär ut och ville också till muren ha tre gevärskulor på vapnet. Det gillade inte Boden som tyckte det såg för våldsamt ut och att kulorna såg ut som ölflaskor. Därför blev det endast muren.
Gällivare
Vapnet kom fram 1956 och på bilden står renarna för renskötsel och järnsymbolerna för malmbrytning.
– Även här handlar det om en gammal symbol för järn men även astronomiskt för Mars som också är en romersk gud som tyder på mannen. I det här fallet är symbolen för järn och betytt det länge för Sverige. På senare tid har man pratat om att ändra vapnet så att en av järnsymbolerna ändras till symbolen för koppar- eller honkön-symbolen.
Haparanda
På den här vapnet händer det mycket.
–1842 ville man vara mera konstnärlig därför är det mycket som händer. Haparanda betyder strand med aspar. Därför har vi två aspar i bilden som går in i den gröna marken. I mitten har vi en gränssten som symboliserar Torneälven och gränsen mot Finland som är det blåa i bakgrunden, säger Elias Sonnek.
Jokkmokk
På vapnet finns det blixtar som symboliserar elkraften som man utvinner ur Luleälven. Nyckeln symboliserar Luleå då Jokkmokk tidigare tillhört socknen fram till 1673. Sedan ser man två trumhammrar som tyder på den samiska kulturen i kommunen.
– En socken är Sveriges allra första typ av kommuner då orter tillhörde olika kyrkor. Det är en socken och nyckeln är en påminnelse om Luleå och hur man tillhörde den socknen. Denna vapenbild är även originell då inga andra kommunvapen har trumhammrar som symbol för samisk kultur.
Kalix
Vapenbilden är en kalk som på latin heter calix.
– Kommunvapnet är gammalt och kommer från sockensigill som man hade förr. Namnet Kalix som ort kommer inte från denna bild utan vapnet konturerades utifrån vad orten hette från början (Kalix). Det blev då en kalk som bild eftersom det betyder calix på latin.
Kiruna
Stadens namn utgår från Kiirunavaara. Det betyder ''fjällripsberget'' därför finns det en fjällripa i vapnet. Järnsymbolen står för malmutvinningen i Kiruna.
– Fjällripan är en norrländsk fågel och det blir en trevlig lokal symbol på vapnet genom att ha med den.
Luleå
Fastställdes i Luleå stad. Luleås sockenkyrka var helgad åt Petrus och sigillet för socken hade hans attribut som var nyckeln. I privilegebrevet 1621 ska staden föra ”twå nyklar, den ene upåth och den andre nedhföre wände”–riksarkivet.se. Vilket kan tolkas som två nycklar vågrätt mot varandra.
– Två nycklar för Petrus är vanligt i Sverige och att dem istället valt att ha nycklarna i kors är för originalitetens skull inget annat, säger Elias Sonnek.
Pajala
Vågskuran på vapnen står för menar på Torne och Muonio älven. Bysantinerna är för myntverksamheten under 1600-talet i Kengis och det gröna för skogsbruket.
– I kommunvapen använder man ofta gamla termer så bysantinerna är mynt. Sedan är Pajalas kommunvapen den yngsta av alla kommuner i Norrbotten som kom fram 1972.
Piteå
Består av ett renhuvud som en förkortning av västerbottens landskapsvapen som är en hel ren. I ett privilegiebrev från 1621 skrev Gustav ll Adolf att märket ska vara ett renhuvud.
– En sak mellan Arvidsjaur och Piteå är att båda har ett renhuvud men eftersom Piteå var först med att endast ha ett renhuvud så fick inte Arvidsjaur ha så och valde då att ha Karlavagnen för att inte vara för likt Piteå.
Älvsbyn
Vågskuran i vapnet baseras på Piteälven och den guldiga/gula treberget syftar på Hundberget.
– Solen i vapnet står för guld. Detta då Olaus Magnus ''Carta Marina'' på 1600-talet målade en fantasifull karta över Sverige och på Älvsbyn var det solen för guld. På grund av detta tror man att det finns en guldgruva i Älvsbyn som man letat efter men ej hittat än.
Överkalix
Består av en svart björn som håller i en yxa av guld.
– Det är ett gammalt och fint sigill men jag vet inte vad det ska betyda, säger Elias Sonnek.
Övertorneå
På vapnet är det en svart räv på silver med tre röda stjärnor. Om bilden avser en räv kan det kopplas till handel med svart rävskinn som brukar nämnas i romersk och syrisk litteratur.
– Färgen på räven kan vara att rävar mer norrut var svarta.